21.9 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    "Επενδυτική έκρηξη" το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

    Η μεταμνημονιακή πια περίοδος, βρίσκει την Ελλάδα να σημειώνει τις χαμηλότερες επιδόσεις σχεδόν σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Κατατάσσεται στην 20η θέση σε ότι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού, ενώ η συνολική καθαρή θέση των ξένων επενδυτών στη χώρα παραμένει η χαμηλότερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και από τις χαμηλότερες στον ΟΟΣΑ.

    Το σημαντικότερο λοιπόν στοίχημα και η πιο βασική εξαγγελία της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει να αντιστρέψει το αρνητικό αυτό κλίμα, ώστε να καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο και μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τον παραγωγικό πλούτο, θα αυξήσουν τις θέσεις απασχόλησης, θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και εν τέλει θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Να καταφέρει η χώρα από ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης, αβεβαιότητας και περιορισμών να αναδειχθεί σε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με σύστημα και αποφασιστικότητα, όπου τα θετικά του αποτελέσματα θα γίνουν σύντομα ορατά στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

    Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, αποτελεί και επισήμως την εκκίνηση αυτής της φιλοεπενδυτικής στροφής της Ελλάδας. Ουσιαστικά στα 230 άρθρα του περιγράφεται μία «επενδυτική έκρηξη». Αν μπορεί κάποιος να σταχυολογήσει και μαζί να τεκμηριώσει τα παραπάνω αρκούν τρία σημεία: -Αίρονται δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα, τοποθετώντας τον πήχη στο ύψος των ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών.

    -Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο που λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, – Ενισχύει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις αδύναμες που χρειάζονται βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους. Το κυριότερο είναι πως η κυβέρνηση δείχνει πως δεν έχει ιδεοληψίες στο θέμα του επιχειρείν.

    Αντίθετα, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχοντας εντοπίσει τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα έχοντας μελετήσει τις διεθνείς καλές πρακτικές και τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας προχωρά σε μια συνολική αναμόρφωση του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

    Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος ώστε η Ελλάδα να πετύχει ένα οικονομικό θαύμα, που μαζί με τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις και τη βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα ενισχύσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της οικονομίας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα