21.9 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου για την Ενέργεια

     
    Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται  γρήγορα και αποτελεσματικά τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια. Είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας επιστροφής της χώρας μας σε πορεία όχι μόνο βιώσιμης, αλλά και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης. Βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου είναι:


     
    -Ο εκσυγχρονισμός της Δ.Ε.Η., που είναι το επόμενο αναγκαίο βήμα για την εξυγίανσή της  μετά την δεσμη των μέτρων διάσωσης που εφαρμόσαμε τον Αύγουστο του 2019.
     
    -Η ταχεία υιοθέτηση νέου μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας (targetmodel) που θα καταστήσει τη Δ.Ε.Η. πιο ανταγωνιστική επ’ ωφελεία των τελικών καταναλωτών και θα επιτρέψει τη σύζευξή της με τις αγορές της Ευρώπης.
     
    -Ο οδικός χάρτης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την οποία θα επιτευχθεί η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Συνεπώς η ανάπτυξη των κλάδων εμπορίας και των υποδομών φυσικού αερίου αποκτά αυξημένη σημασία.
     
    -Η  ταχεία αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που δίνεται αυτές της ημέρες για δημόσια διαβούλευση προβλέπει ότι έως το 2030 οι Α.Π.Ε. θα πρέπει να αναλογούν στο 35% του ενεργειακού μείγματος, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το σημερινό. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της αγοράς Α.Π.Ε. που είναι κρίσιμα για την επίτευξη του αυτού στόχου.
     
    -Το πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση -που είναι το μέλλον για τις μεταφορές λόγω του πολύ χαμηλού κόστους και των μηδενικών ρύπων.
     
    -Οι ρυθμίσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και για την δημιουργία ανταγωνιστικού πλαισίου διαδικασιών για τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα