31.1 C
Athens
Friday, July 5, 2024
More

    Έρχονται πρόστιμα σε όσους "πειράζουν" τα οχήματά τους

     
     
    Στο στόχαστρο του Υπουργείο Μεταφορών φαίνεται ότι έχουν μπει όσοι κάνουν μετατροπές στα οχήματά τους, καθώς προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς σχετική διάταξη που θα προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες. Τα πρόστιμα μάλιστα δεν θα αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες του οχημάτων, αλλά και τα συνεργεία που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους μετατροπές, όπως η αλλαγή της ιπποδύναμης, ή η ενίσχυση των επιδόσεων της μηχανής του οχήματος.
     
    Έτσι παρεμβάσεις που οδηγούν στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών ενός οχήματος, όπως η αφαίρεση του φίλτρου DFP που συγκρατεί τα επικίνδυνα σωματίδια, η επέμβαση στον οδομετρητή των χιλιομέτρων – φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προς πώληση- και οι αλλοιώσεις ως προς τον θόρυβο θα συνιστούν πλέον παραβάσεις, οι οποίες θα τιμωρούνται αυστηρά. Μάλιστα, ειδικά για το θέμα του θορύβου το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλιστούν τα κλιμάκια που θα διενεργούν τους ελέγχους με τα λεγόμενα «ντεσιμπελόμετρα», τα ειδικά μηχανήματα που μετρούν τα επίπεδα του θορύβου.
     
    Όπως εξάλλου δήλωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Κεφαλογιάννης για τις επεμβάσεις αυτές «αλλοιώνουν κρίσιμα χαρακτηριστικά των οχημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε».
     
    Δίπλα σε αυτές τις πρωτοβουλίες πάντως, θα ήταν χρήσιμο στο Υπουργείο Εργασίας να σκεφτούν και τρόπους ενίσχυσης του εκσυγχρονισμού του στόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία των σχετικών ερευνών τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι και γερασμένα και κακοσυντηρημένα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, γεγονός που τα καθιστά άκρως επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα