Στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, η εξέταση του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, μετά τους ισχυρισμούς Μιωνή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατάθεση του επιχειρηματία, ο πρώην υπουργός, φέρεται να διέθεσε το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση μεταξύ του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Σάμπι Μιωνή. «Φτάνουνε τώρα στις 10 Μαρτίου, οπότε κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εμένα, τον Νίκο Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας.
Ήταν σαφές ότι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Επίσης ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες.
Ο Ν. Παπάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα, για τον Μεταξά και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε ‘και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει’. Εννοώντας τον Φιλιππάκη.
Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Ν.Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα.
Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ήταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη».
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, μόνο με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής μπορεί να υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης από 30 τουλάχιστον βουλευτές, στη συνέχεια αυτή να συζητηθεί και να λάβει απόφαση η Ολομέλεια προκειμένου η υπάρχουσα προκαταρκτική επιτροπή να συμπεριλάβει στο αντικείμενο της και άλλα αδικήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει, πάντως, ότι «η προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει τις προανακριτικές πράξεις που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και όχι άλλες».
Καταλήγει, ωστόσο, ότι η Ολομέλεια της Βουλής δύναται να αναθέσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην ήδη διενεργούσα προκαταρκτική εξέταση ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, επικαλούμενη «το πνεύμα» του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που «ευνοεί την ανάθεση στο αυτό όργανο συναφών υποθέσεων».