Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά την ευεργετική δράση των φυτικών ινών για την ανθρώπινη υγεία. Γυναίκες που καταναλώνουν 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά μπορούν να μειώσουν στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο από 20 γραμμάρια .
Στο συμπέρασμα έφτασαν παρακολουθώντας διατροφικές συνήθειες 35.000 γυναικών ηλικίας 35 έως 69 ετών για επτά χρόνια . Οι εξηγήσεις είναι οι εξής :
Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες, ψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση σε συστατικά στο σώμα τα οποία μπορούν να βλάψουν το DNA και να οδηγήσουν σε καρκίνο .
Οι φυτικές ίνες μπορούν να εξομαλύνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Ρυθμίζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Πώς θα καταφέρουμε να καταναλώνουμε 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά:
Να τρώμε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες για πρωινό.
Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών .
Αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί ολικής αλέσεως .
Μάριος Δημόπουλος
Κλινικός Διατροφολόγος