20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ενστάσεις των δανειστών για τις τηλεοπτικές άδειες

    Σοβαρές ενστάσεις, ως φαίνεται, υπάρχουν στους ευρωπαϊκούς κύκλους για τα θέματα ανταγωνισμού στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. 

     

    Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναμένεται να τεθεί και στην προσεχή αξιολόγηση από την τρόικα, όπως άφησαν να διαφανεί οι κύριοι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, στη συνέντευξη μετά το Eurogroup της Πέμπτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιχειρηματικότητα, και για το αν τηρούνται οι συνθήκες ανταγωνισμού. 

    «Εάν υπάρχει πισωγύρισμα, είμαι σίγουρος ότι οι θεσμοί που πάνε στην Αθήνα θα το εξετάσουν και θα δημιουργήσουν θέμα γι΄αυτό» δήλωσε ο Πρόεδρος Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

    Σύμφωνα, πάντως, με πηγές της Κομισιόν το Νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, που έχει ψηφιστεί και οι διατυπωμένες από το να αρμόδιο υπουργό προθέσεις της ελληνικής κυβέρνηση εγείρουν τρία σοβαρά ζητήματα, όπως λένε: Περί κρατικής ενίσχυσης και θεμελιωδών αρχών της ΕΕ και συμβατότητας με το Μνημόνιο. 

    «Σε αυτό το ζήτημα έχουμε οδικό χάρη, είναι το μνημόνιο το οποίο θα ακολουθήσουμε και το ακολουθούμε» σημείωσε ο  Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι « ασφαλώς θα εξετάσουμε κάθε ζήτημα, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, θα το δούμε σε βάθος και αν εμφανιστούν προβλήματα θα το αντιμετωπίσουμε». 

     

    Όπως όλο δείχνουν οι δανειστές κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα, αναμένεται να εξετάσουν το θέμα αυτό στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Πάντως, τα σημεία στα οποία διαφωνούν είναι: 

    –         Κατατέθηκε χωρίς καμία διαβούλευση με την τρόικα (άρα πρόκειται για μονομερή ενέργεια)

    –         Δεν περιλαμβάνει μελέτη για την επίπτωση στην απασχόληση και τα δημόσια έσοδα\Συνιστά ασύμβατη κρατική ενίσχυση (η Κυβέρνηση επικαλείται τη βιωσιμότητα των σταθμών για τον μικρό αριθμό αδειών)

    –         Αντίκειται στην δέσμευση για άνοιγμα των αγορών, επαγγελμάτων και υπηρεσιών

    –         Είναι παρέμβαση θεμελιωδών αρχών της συνθήκης της ΕΕ (π.χ. η λειτουργία του Κράτους δικαίου, η ελεύθερη έκφραση)

    –         Αντιβαίνει στην δέσμευση για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος 

    Ωστόσο, κύκλοι της Κομισιόν τονίζουν με νόημα ότι στο παρελθόν έχουν καθυστερήσει δόσεις προς την Ελλάδα από τους δανειστές για παρόμοιες υποθέσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα