23.3 C
Athens
Tuesday, May 7, 2024
More

    Ζελενσκι-Νετανιάχου:Τηλεφωνική επικοινωνία για διοργάνωση συνάντησης-Καυτό θέμα το “ρουσφέτι” προς τους Χασιδιστές

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι και  Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία  κατά την οποία εξετάζεται η πιθανότητα διοργάνωσης μιας συνάντησης των δύο ανδρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη .

    Το Ισραήλ στην Ουκρανία (ιδίως στον τομέα της πολιτικής άμυνας), με την κατάσταση των Ουκρανών προσφύγων που έχουν καταφύγει στο εβραϊκό κράτος, καθώς και η “εξασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας”, με την διευκόλυνση των προσκυνητών που αναμένονται στην ουκρανική πόλη Ουμάν στάθηκε φιλικά.

    Από την άλλη χιλιάδες είναι οι Ισραηλινοί που ετοιμάζονται να επισκεφθούν το Ουμάν με την ευκαιρία της Ρος Ασανά, της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Η ουκρανική αυτή πόλη είναι μεγάλης σημασίας , στον Χασιδικό Εβραϊσμό, ως τόπος ταφής του Ραββίνου Ναχμάν του Μπρεσλόφ (1772-1810).

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Εβραίοι προσκυνητές που συγκεντρώθηκαν το 2021 έφθασαν τους 30.000, ενώ και την επόμενη χρονιά, μεσούσης της πολεμικής αντιπαράθεσης, ήσαν 10.000 αυτοί που βρήκαν το θάρρος να μεταβούν στο Ουμάν.

    Πριν από την ρωσική εισβολή, το προσκύνημα στον τάφο του “Ρέμπε” Ναχμάν αποτελούσε κινητήρα της οικονομίας της πόλης, ωστόσο δεν έλειπαν οι εντάσεις, καθώς η κοσμοσυρροή είχε φθάσει να θυμίζει εβραϊκή εκδοχή του φεστιβάλ Burning Man της Νεβάδα, με περίπου μισούς από τους “προσκυνητές” να “διαπρέπουν” στην χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών και εν γένει τα “χίπικα” ήθη.

    Το βάρος της διοργάνωσης και ιδίως της διαφύλαξης της τάξης,είναι ακατόρθωτο, ωστόσο για τον Βενιαμίν Νετανιάχου, στην νέα κυβέρνηση του οποίου έχουν αυξημένο ειδικό βάρος τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα, το “ρουσφέτι” προς τους Χασιδιστές έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Το Κίεβο καταγράφει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Δύσης, το Ισραήλ δεν μεταβιβάζει εξοπλιστική βοήθεια στην Ουκρανία,και κρατάει σχέσεις ισορροπίας με τη Ρωσία.

    Τα τελευταία 3 χρόνια από την πανδημία και τον πόλεμο δεν έλειψαν και προβλήματα στα σύνορα για την επιστροφή των προσκυνητών για παράδειγμα το 2020 πάνω από 2.000 χασιδιστές προσκυνητές βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα