26 C
Athens
Sunday, June 23, 2024
More

    Ζεϊνέπ Μποζ: Η Τουρκάλα που υποστηρίζει δημόσια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

    Τη συμπαράσταση της Τουρκίας στην Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκφράζει εκ νέου η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της γειτονικής χώρας Ζεϊνέπ Μποζ, ζητώντας παράλληλα από τους Βρετανούς, εάν διαθέτουν το οθωμανικό φιρμάνι που επικαλούνται ως κάλυψη για την αρπαγή των Γλυπτών από τον Έλγιν, να το δείξουν.

    Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Καθημερινή, η κ. Μποζ υπογραμμίζει ότι σχετικό φιρμάνι δεν έχει βρεθεί στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας, ως διάδοχου κράτους.

    Σημειώνει δε ότι, όταν άκουσε τις σχετικές επικλήσεις εκ μέρους του Λονδίνου για το θέμα στην UNESCO, θεώρησε χρέος της να παρέμβει υπέρ της ελληνικής θέσης.

    Σε ερώτηση της εφημερίδας για την ιταλική μετάφραση του φιρμανιού που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο, μέσω της οποίας δίνεται νομιμοφανής κάλυψη στην πώληση των Γλυπτών από τον Έλγιν στη βρετανική κυβέρνηση το 1816, η κ. Μποζ σημειώνει ότι θα περίμενε το έγγραφο να έχει ορισμένα διακριτικά που να το καθιστούν επίσημο και έγκυρο.

    Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου

    Απάντηση σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε εξάλλου την Τρίτη το Βρετανικό Μουσείο, έπειτα από τις δηλώσεις εκπροσώπου της Τουρκίας σε σύνοδο της UNESCO, η οποία ουσιαστικά αποδόμησε ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της Βρετανίας για την παραμονή των Γλυπτών UNESCO, “ακυρώνοντας” το φιρμάνι του Έλγιν.

    Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου μίλησε για επιθυμία ανάπτυξης “νέων σχέσεων” με την Ελλάδα με γνώμονα την εξεύρεση μιας “ρεαλιστικής λύσης”, κάνοντας αναφορά σε μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα”.

    Η δήλωση του εκροσώπου του Βρετανικού Μουσείου είχε ως εξής:

    “Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση.

    Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα” – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε”.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα