16.2 C
Athens
Thursday, May 2, 2024
More

    Υπουργείο Οικονομικών-Δεν βγαίνουν τα νούμερα σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις για το 2023

    Στο υπουργείο οικονομικών, η ανάπτυξη που θα τεθεί ως πρόβλεψη για τον επόμενο χρόνο θα είναι 2%. Αυτό διότι θα ξεκινήσει με μια αρνητική διεθνή συγκυρία για την Ευρώπη.

    Όμως το ΥΠΟΙΚ θα ενθέσει στον προϋπολογισμό και ένα σενάριο ευαισθησίας (δηλαδή ένα δυσμενές) που θα προβλέπει ανάπτυξη, λίγο πάνω από 1%.

    Ο οδηγός για την ανάπτυξη του 2023 θα είναι οι επενδύσεις για τις οποίες τίθεται ο φιλόδοξος στόχος για αύξηση 16%, ενώ η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της προβλέπει αύξηση μόνο 6,3%.  Από τις εξαγωγές, το 2023 έχει να περιμένει μόνο από τον τουρισμό, αφού οι εξαγωγές σε αγαθά θα έχουν απώλειες από την γενικότερη οικονομική επιβράδυνση.

    Για επιστροφή του προϋπολογισμού σε πρωτογενές πλεόνασμα μάλλον όραμα θερινής νυκτός. Τα τελευταία στοιχεία που έρχονται στο ΥΠΟΙΚ θέλουν το πρωτογενές έλλειμμα λίγο μικρότερο από το 1,7% του ΑΕΠ που μπήκε ως πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μετά και την δυσφορία της ΕΕ τα “οριζόντια” μέτρα στήριξης που έτρεξαν από την άνοιξη μέχρι και τον Σεπτέμβριο σταμάτησαν.

    Το κλειδί για το πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο, εκτός από την καλή πορεία των εσόδων, θα είναι η μείωση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης.

    Ο υψηλός πληθωρισμός,  σε συνδυασμό με την θετική ανάπτυξη, θα αυξήσουν σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ, μειώνοντας ταχύτερα και το δημόσιο χρέος βελτιώνοντας και τις προοπτικές για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Οι στόχοι ακόμα και αυτοί θα δοκιμαστούν από ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον που συνθέτουν η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού από τρόφιμα και καύσιμα, οι αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ ,αλλά και η προβληματική ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Όλα αυτά, χωρίς να λησμονήσουμε και τον κίνδυνο της των πολιτικών εξελίξεων.

    Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ είναι άλλος ένα παράγοντας κινδύνου, κυρίως για την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις. Η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ,  αναμένεται να φτάσουν στο 3,5% .Η ενεργειακή κρίση είναι κάτι που αφορά έμμεσα την Ελλάδα, αφού θα επιτείνει την οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης και τελικά και την ελληνική ανάπτυξη.

    Τέλος, ο εκλογικός κύκλος και οι καθυστερήσεις που θα έχουμε σε κοινοτικές πρωτοβουλίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή το ΕΣΠΑ,  μπορεί να ελεγχθεί αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική συναίνεση.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα