Κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, μέσω επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, ή επιδότησης μέρους του μισθού, επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα δρομολογούνται αλλαγές και στην επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο και μερίδιο οι ίδιες οι επιχειρήσεις εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους σε τομείς και ειδικότητες που έχουν ζήτηση αλλά δεν περιλαμβάνονται πάντα στα προγράμματα που σήμερα υλοποιούνται εξολοκλήρου από πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.
Τις δυο πρωτοβουλίες και κυρίως τα κίνητρα για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. “Αυτό που εξετάζουμε είναι πώς το κράτος θα χρηματοδοτεί είτε το σκέλος των εισφορών, είτε θα καλύπτει μέρος του μισθού προκειμένου οι εργαζόμενες να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές ώστε να είναι μεγαλύτερο το κίνητρο επανένταξης τους στην αγορά εργασίας”, ανέφερε η υπουργός. Μιλώντας για την επαγγελματική εκπαίδευση, είπε πως αυτό μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υλοποιηθεί εντός των επιχειρήσεων.
Το σχέδιο του υπουργείου αποσκοπεί πρωτίστως στην ένταξη γυναικών που δεν έχουν ξαναεργαστεί και δευτερευόντως στην ταχύτερη επανένταξη στην απασχόληση γυναικών που έχουν βγει εκτός αγοράς εργασίας είτε γιατί δεν βρίσκουν θέση ανάλογη των προσόντων τους, είτε γιατί δεν είναι ικανοποιητικές οι αμοιβές.
Ως προς τα κίνητρα αν επιλεγεί η επιδότηση των εισφορών τότε αυτή μπορεί να καλύπτει ίσως και το 50% από τις εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο για αύξηση των προσλήψεων στις γυναίκες.
Αν επιλεγεί ως κίνητρο η επιδότηση μισθού, είναι πιθανό να καλύπτει το 20% ως 30% των αποδοχών ώστε να διευκολυνθούν οι εργοδότες να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.
Τα κίνητρα θα δοθούν για καθορισμένο αριθμό προσλήψεων και όχι για κάθε πρόσληψη, ενώ θα συνοδευτούν και με υποχρεώσεις όπως η διατήρηση των θέσεων για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς επιδότηση.
Η ανεργία στις γυναίκες με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2023, ήταν 14,2% έναντι 8,4% των ανδρών.