24.5 C
Athens
Monday, September 16, 2024
More

    ΥΠΟΙΚ: Εκτίναξη δαπανών για άμυνα και συντάξεις

    Περίπου 1 δισ. ευρώ πρόσθετες δαπάνες υπολογίζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας ότι θα χρειαστεί το 2025 για την αύξηση των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων (400 εκατ. ευρώ), αλλά και για την απονοµή νέων συντάξεων (περίπου 600 εκατ. ευρώ).

    Σηµειώνεται ότι και φέτος έχει ανεβεί ο λογαριασµός για τις συντάξεις πέραν των εκτιµήσεων του προϋπολογισµού κατά 400 εκατ. ευρώ, λόγω απρόσµενης αύξησης όσων έσπευσαν να βγουν στη σύνταξη. Το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµά ότι θα απονεµηθούν περίπου 30.000 περισσότερες συντάξεις από τις αναµενόµενες, µε τη βοήθεια και του νόµου που επιτρέπει στους εργαζόµενους συνταξιούχους να λαµβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους. Το ίδιο φαινόµενο υπολογίζεται ότι θα παρατηρηθεί και το 2025. Οπως σηµειώνουν στο οικονοµικό επιτελείο, από 100.000-150.000 τον χρόνο που έβγαιναν στη σύνταξη παλαιότερα, τώρα ο αριθµός έχει αυξηθεί στις 200.000-220.000.

    Αλλο 1 δισ. περίπου υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την άµυνα το 2025. Τα επόµενα χρόνια το ποσό µπορεί να φτάσει τα 2 δισ., καθώς θα εξελίσσεται το πρόγραµµα αµυντικού εξοπλισµού της χώρας.

    Σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, το όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών της τα επόµενα χρόνια είναι περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως (3%-3,2% ετησίως την τετραετία 2025-2028). Στα 2 δισ. ευρώ των συντάξεων και των αµυντικών δαπανών του 2025 πρέπει να προστεθούν µέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και φυσικά θα εφαρµοστούν, όπως η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (215 εκατ. ευρώ), η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος (120 εκατ. ευρώ), η µόνιµη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες (100 εκατ. ευρώ), η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδοµές (20 εκατ. ευρώ) και η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος (15 εκατ. ευρώ).

    Διαπραγµάτευση µε Ε.Ε.

    Το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης θα διαπραγµατευθεί, βεβαίως, µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για µεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των πρωτογενών δαπανών. Η διαπραγµάτευση θα γίνει στο πλαίσιο της προετοιµασίας του Μεσοπρόθεσµου ∆ηµοσιονοµικού ∆ιαρθρωτικού Σχεδίου και αναµένεται να κλείσει τον Σεπτέµβριο. ∆εν προβλέπεται, όµως, να υπάρξει µεγάλη διαφοροποίηση ως προς τις δαπάνες. Αλλωστε το όριο του 3%-3,2% ετησίως που πρότεινε η Κοµισιόν είναι συµβατό µε τον στόχο που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση στο Πρόγραµµα Σταθερότητας τον Απρίλιο για πρωτογενή πλεονάσµατα 2,1% το 2024 και το 2025. Οι επιδόσεις αυτές είναι προϋπόθεση για την αποκλιµάκωση του χρέους µε ρυθµό 1% του ΑΕΠ ετησίως, όπως απαιτεί το νέο σύµφωνο για χώρες µε χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ.

    Αναζητούνται 400 εκατ.

    Εν τω µεταξύ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθεί να αναζητάει άλλα 400 εκατ. ευρώ φέτος για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες, λόγω αυξηµένου αριθµού συνταξιούχων και έργων αποκατάστασης των ζηµιών από τις πληµµύρες στη Θεσσαλία. Παρά την υπεραπόδοση των εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ, οι πρόσθετες ανάγκες είναι 1 δισ. ευρώ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα