19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Υπ. Οικονομικών: Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα – Φόρος υπεραξίας 15% το βασικό σενάριο

    Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον σχεδιασμό ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία και τη φορολόγηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων, δημιουργώντας νέα ομάδα εργασίας που θα υποβάλει τις προτάσεις της, τρεις μήνες μετά τη διάλυση της προηγούμενης Επιτροπής.

    Η ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων και η αναμενόμενη περαιτέρω ανάπτυξή της μετά τις αλλαγές στην προεδρία των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκεκριμένων νομοθετικών και φορολογικών πλαισίων, καθιστούν την ανάγκη για ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο επιτακτική.

    Η υπάρχουσα αταξία επιτρέπει την αφορολόγητη διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών σε κρυπτονομίσματα, με τα κέρδη από αυτές τις επενδύσεις να μην δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις λόγω της απουσίας του απαραίτητου πλαισίου.

    Η επιτροπή θα επικεντρωθεί στη φορολογική αντιμετώπιση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα, με προτεινόμενο φόρο 15% στην υπεραξία από την πώλησή τους.

    Παράλληλα, η ΑΑΔΕ συνεργάζεται με φορολογικές αρχές άλλων χωρών, ιδιαίτερα με την αμερικανική IRS, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην παρακολούθηση των ψηφιακών πορτοφολιών, καθώς η παραδοσιακή φορολογική παρακολούθηση είναι δύσκολη.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η χώρα θα αναπτύξει ένα “αποτελεσματικό και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων”, παράλληλα με την ενσωμάτωση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.

    Το θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το υπουργείο με την Τράπεζα της Ελλάδος θα επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: τη λειτουργία και παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων, τη φορολογική τους μεταχείριση και τη διασφάλιση της καταπολέμησης παράνομων δραστηριοτήτων.

    Επιπλέον, θα ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, με τους οποίους η Ελλάδα, ως μέλος του CARF του ΟΟΣΑ, δεσμεύεται να συμμορφωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

    Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων. Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα