Η βίαιη αλλαγή αλατότητας των υδάτων «έπνιξε» με νεκρά ψάρια τον Παγασητικό: Μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία.
Για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου. Σημειώνεται ότι το φαινόμενο «μετράει» ήδη δέκα μέρες, ωστόσο, οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν την παρέμβαση της πρϊσταμένης εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.
Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση στον Παγασητικό, η οποία είχε πρωτοξεκινήσει νωρίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά επιδεινώθηκε ραγδαία το τελευταίο δεκαήμερο, έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία, με «βροχή» ακυρώσεων κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής,
Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.
Επίσης, θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ψαριών, αν φτάνουν ήδη νεκρά στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος ή αν πεθαίνουν λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον τους κ.α.
Παράλληλα, η έρευνα θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της παραλίας, του λιμανιού, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλο.
Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου και ταυτόχρονα με το κλείσιμο του θυροφράγματος στην Κάρλα, χθες το μεσημέρι, τοποθετήθηκε δίχτυ στην είσοδο της εκβολής του Ξηριά προς το λιμάνι, το οποίο συγκρατεί πλέον τα νεκρά ψάρια που κατευθύνονται προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης έχουν ήδη ξεκινήσει οι δειγματοληψίες στο νερό της περιοχής.
Η εμφάνιση πλήθους νεκρών ψαριών στο λιμάνι του Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται στην αλλαγή της αλατότητας μεταξύ του γλυκού νερού του ταμιευτήρα της και του αλμυρού νερού της θάλασσας στον Παγασητικό.
Το φαινόμενο αναμένεται να αρχίζει να περιορίζεται σταδιακά με το κλείσιμο του θυροφράγματος της σήραγγας που οδηγεί νερό από την Κάρλα στη θάλασσα. Το θυρόφραγμα αναμένεται να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.