Η 26χρονη κτηνοτρόφος Ιωάννα Σερακιώτη, από το Νεοχώρι του Μεσολογγίου, ασχολείται με ένα ξεχωριστό και δύσκολο κλάδο της εκτροφής βουβαλιών.
Το Eλληνικό βουβάλι (Bubalus bubalis) ανήκει στις αυτόχθονες φυλές. Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71.000 βούβαλοι. Ο αριθμός τους άρχισε να μειώνεται σταδιακά και σήμερα είναι γύρω στα 5.000 ζώα κυρίως στην περιοχή της Κερκίνης στις Σέρρες. Οι βουβαλοτρόφοι εκτρέφουν τα ζώα τους για το κρέας και το γάλα.
«Είμαι από οικογένεια κτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία και από μικρή μεγάλωσα με τα ζώα. Όταν πήγα Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα γεωπόνος με κατεύθυνση ζωικής παραγωγής, γνώρισα για πρώτη φορά από κοντά τα βουβάλια και τα αγάπησα. Επειδή στην περοχή μας υπάρχουν ιδανικοί υγρότοποι (βαλτώδεις εδάφη) για την ανάπτυξη των βουβαλιών, πήρα την απόφαση να στήσω ένα κοπάδι από την αρχή. Ξεκίνησα από 5 ζώα και σήμερα έχω καταφέρει να φτάσω τα 30 βουβάλια. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσεις ένα κοπάδι με βουβάλια θέλει επιμονή και υπομονή», λέει η 26χρονη.
Το κρέας του βουβάλου έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει λιγότερο λίπος, σε σχέση τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Το βουβαλίσιο γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών ή δυσανεξία στην λακτόζη.
Από το γάλα του βουβάλου παράγεται ποικιλία προϊόντων, όπως γιαούρτι, διάφορα είδη τυριών, παγωτό και συμπυκνωμένο γάλα.
Στην Ιταλία είναι ευρέως διαδεδομένη η μοτσαρέλα από βουβαλίσιο γάλα.
«Η δική μου εκροφή έχει στόχο την κρεατοπαραγωγή. Στην περιοχή μας το βουβαλίσο γάλα είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί. Ακόμη δεν έχει φτάσει η εκτροφή σε πλήρη παραγωγικότητα. Όμως σφαγές γίνονται γιατί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κοπάδι τα αρσενικά ζώα.», διευκρινίζει η νεαρή κτηνοτρόφος.
Η Ιωάννα, εκτός από τα υπόλοιπα κόστη για τη συντήρηση του κοπαδιού της αναγκάζεται να καλλιεργεί και τις ζωοτροφές για να τραφούν τα ζώα, κάτι που αυξάνει το κόστος εκμετάλλευσης.
«Εμείς όμως έχουμε και ένα μεγαλύτερο κόστος. Επειδή τα γειτονικά χωράφια καλλιεργούνται και για να μην κάνουν τα ζώα ζημιές τα έχουμε σε περίφραξη, αυτό σημαίνει ότι με την βοσκή έχουν ανάγκη και για ζωοτροφή για όλο τον χρόνο» εξηγεί.
Οι τιμές παραγωγού για το βουβαλίσιο κρέας είναι υψηλότερες σε σχέση με το μοσχαρίσιο κατά 30 – 40%. Αν για παράδειγμα το μοσχαρίσιο κρέας φεύγει από την εκτροφή στα 6 ευρώ το κιλό το βουβαλίσιο θα φύγει στα 8 – 8,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά για να το αγοράσει στην λιανική.