18.2 C
Athens
Tuesday, April 30, 2024
More

    Βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας η διαχείριση των υποθέσεων παρακολουθήσεων και Πάτση από την Νέα Δημοκρατία

    Περίπου 33 άτομα βρέθηκαν να έχουν ίχνη του παράνομου spyware Predator στις τηλεφωνικές συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων.(Politico, Τα Νέα, Δημοκρατία, Documento κ.α.)

    Το διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο spyware στην Ελλάδα πήρε άλλη μια τροπή με τη δημοσίευση μιας μακράς λίστας ονομάτων κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών που οι οποίοι είχαν καταστεί στόχοι του κακόβουλου λογισμικού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Documento, περίπου 33 άτομα βρέθηκαν να έχουν ίχνη του παράνομου spyware Predator στις συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους, πολιτικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών κυρίως από τον κλάδο των ΜΜΕ.

    Δεν είναι σαφές εάν όλα τα άτομα που φέρεται ότι στοχοποιήθηκαν μέσω του κακόβουλου λογισμικού, μολύνθηκαν οι συσκευές τους (εάν δηλαδή ενεργοποίησαν το σύνδεσμο του κακόβουλου λογισμικού).
    Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν ότι ήταν στόχος ή ότι δεν θα σχολίαζαν.
    Μεταξύ των ανθρώπων στη λίστα είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εξωτερικών, δύο πρώην υπουργοί Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Τουρισμού, μαζί με τους συζύγους τους, καθώς και ήδη γνωστοί στόχοι όπως το αντιπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ. αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    Οι κυβερνητικές αντιδράσεις

    Σε δήλωσή του αργά το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι το δημοσίευμα είναι «γεμάτο με αφηγήσεις ενώ τα στοιχεία απουσιάζουν», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να διερευνηθεί ενδελεχώς από τις αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική δικαιοσύνη, παρόλο που υπάρχει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος».
    «Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υποδηλώνει κανείς ότι ο πρωθυπουργός κρυφακούει τον υπουργό Εξωτερικών», δήλωσε στέλεχος κοντά στον υπουργό Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να εξασφαλίσει τις επικοινωνίες του υπουργού Εξωτερικών, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελα να υποκλέψουν τις συνομιλίες.

    Το ιστορικό της υπόθεσης

    Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεση που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα, το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα άρχισε να ξετυλίγεται το καλοκαίρι όταν ο Ανδρουλάκης ανακάλυψε μια απόπειρα υποκλοπής Predator στο τηλέφωνό του.
    Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνώρισε ότι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ήταν υπό κρατική παρακολούθηση από την ΕΥΠ (αν και όχι με το Predator) — μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά εσφαλμένη.
    Από τότε, το σκάνδαλο μεταμορφώθηκε σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που περιλάμβανε την εγκατάσταση spyware στα τηλέφωνα ενός διαρκώς διευρυνόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων.
    Η Αθήνα αρνείται ότι χρησιμοποίησε ή αγόρασε ποτέ το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware, επισημαίνει το Politico.
    Δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Τα Νέα» το περασμένο Σαββατοκύριακο (29-30/10) ανέφερε ότι δύο υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης ήταν υπό παρακολούθηση «οι οποίοι φαίνεται να είχαν κάτι… λιγότερο από καλές σχέσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού».

    Παράλληλα με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση, και την αιτία της διαγραφής που εστιάζουν στις εταιρίες σε Κύπρο . Κάτι για το οποίο έχει ελεγχθεί πριν 2 χρόνια και έχει τον απάλλαξαν ομόφωνα. Ο έλεγχος γινόταν για 8,5 μήνες. Το τελευταίο διάστημα άλλα δημοσιεύματα θέλουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος και αυτός ελέγχθηκε για εταιρείες του εξωτερικού και επίσης απαλλάχτηκε μαζί με τον Πάτση , να μένει χωρίς επανέλεγχο.  Το θέμα των ΕΛΤΑ που προέκυψε μετά από 2,5 χρόνια με ανακοίνωσή τους τα ίδια τα ΕΛΤΑ αθωώνουν τον Ανδρέα Πάτση . Οι γνωμοδοτήσεις για το Νοσοκομείο Γρεβενών δεν έχει πουθενά το όνομα του πάρα της προπρο πρώην συζύγου του δηλαδή η πρώτη από τις τρεις που έχει συνάψει γάμο,  με την οποία έχει χωρίσει 28 χρόνια πριν. Φυσικά ούτε κόκκινα δάνεια μπορούσε να διαχειριστεί το 2009 σε σχέση με τις κατηγορίες άρα από τώρα και στο εξής κάποιοι που σκέφτηκαν να καθαρίσουν τον Πάτση τώρα αγωνιούν για το πώς θα καθαρίσουν οι ίδιοι το μπάχαλο που δημιούργησαν .

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα