Σύμφωνα με όσα δήλωσε το μέλος του Δ.Σ της ευρωτράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν από το Νταβός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αγνοήσει τις προσδοκίες των αγορών και τελικά να διατηρήσει τα επιτόκια της στα τρέχοντα – ιστορικά υψηλά – επίπεδα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς από το CNBC για όσους περιμένουν ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν ήδη από τον Απρίλιο, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης απάντησε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι φεύγοντας από το Νταβός οι άνθρωποι αυτοί θα είναι βαθιά απογοητευμένοι».
Μιλώντας στα πλαίσια της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι “δεν μπορώ να φανταστώ πως θα αρχίσουμε από τώρα να συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων καθώς δεν πρέπει να μιλάμε για αυτό.
Οτιδήποτε έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση”, εξήγησε και πρόσθεσε ότι “οπότε ίσως να μην βλέπω και καμία μείωση φέτος”.
Όπως ανέφερε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, “αν δεν δούμε κάποια ξεκάθαρη υποχώρηση του πληθωρισμού προς το (στόχο της ΕΚΤ) του 2%, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως ανακοίνωση ότι πρόκειται να μειώσουμε τα επιτόκια”.
Σημειώνεται πάντως ότι ο Χόλτσμαν θεωρείται από τους πλέον επιθετικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη έρευνα του InTouch Capital Markets κρίθηκε ως το πλέον “γεράκι” (hawkish) στους κόλπους του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας.
Στις δηλώσεις του επισήμανε ακόμα ως “υπερκείμενο πρόβλημα” τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και παράλληλα πληθαίνουν οι εντάσεις με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους Χούθι της Υεμένης.
“Οι τιμές σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξηθούν, αλλά ίσως υπάρχει επίσης κίνδυνος αλλαγής του τρόπου με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε, διαρθρωτικές αλλαγές που διαρκούν περισσότερο και έχουν παράλληλα τον κίνδυνο μελλοντικών μεταβολών των τιμών. Εάν και τα δύο αυτά ενωθούν, το τρέχον outlook για τον Δεκέμβριο θα επιδεινωθεί και θα χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός”, δήλωσε ο Ρ. Χόλτσμαν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg σε επαγγελματίες του κλάδου επί του παρόντος οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος, από 25 μονάδες βάσης κάθε φορά με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο.