13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Viva Wallet: Στα δικαστήρια η κόντρα JP Morgan – Χ. Καρώνη

    Στις δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου θα λύσουν τις διαφορές τους η JP Morgan και ο Χάρης Καρώνης ως προς την αποτίμηση της Viva Wallet, ενόψει του δικαιώματος εξαγοράς του ποσοστού του ενός από τον άλλον.

    Η αμερικανική τράπεζα, που κατέχει το 48,5% της εταιρείας, αποτιμά την αξία της σε 1 δισ. ευρώ, ενώ ο ιδρυτής της Viva, που κατέχει το 51,5%, στα 3 δισ. ευρώ. Η JP Morgan υποστηρίζει ότι ο κ. Καρώνης επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί την αρχική συμφωνία. O κ. Καρώνης υποστηρίζει ότι η JP Morgan εμποδίζει την ανάπτυξη της Viva για να απομειώσει την αξία της.

    Η JP Morgan από τη μια – πρώτη όπως υποστηρίζει – στράφηκε κατά της We Realise, εταιρείας συμφερόντων των Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, που ελέγχει το 51,5% της Viva Wallet, κατηγορώντας την «για περιορισμό και παράκαμψη των συμβατικών και νομικών δικαιωμάτων της ως επενδυτής στη Viva». Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, «η ενέργεια αυτή κατατέθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές», συμπληρώνοντας ότι «παρά τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στην ευρύτερη επιχείρησή μας στην Ελλάδα».

    Αντίστοιχα, η πλευρά της We Realise στράφηκε την ίδια μέρα κατά της JP Morgan, κατηγορώντας την ότι «εμποδίζει τα σχέδια ανάπτυξης της Viva Wallet στην Αμερική και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές».

    Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της Viva Wallet, για τον προσδιορισμό της η συμφωνία προέβλεπε τον διορισμό από κάθε πλευρά ανεξάρτητου εκτιμητή και στην περίπτωση που οι δύο αποτιμήσεις διέφεραν ουσιωδώς, τα δύο μέρη θα κατέφευγαν από κοινού σε τρίτο εκτιμητή. Η JP Morgan προσέλαβε τη Houlihan Lokey η οποία, όπως υποστηρίζει, προσδιόρισε την αξία της Viva Wallet στο 1 δισ. ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή (σχεδόν στο μισό) από την αξία με βάση την οποία η JP Morgan εξαγόρασε το 48,5% της εταιρείας.

    Η πλευρά του βασικού μετόχου της Viva αμφισβητεί την αξιοπιστία αυτής της αποτίμησης, υποστηρίζοντας ότι η Houlihan Lokey δεν λειτούργησε ανεξάρτητα, αλλά σε συνεργασία με την JP Morgan. Στόχος, όπως υποστηρίζει, ήταν να υποτιμηθεί η Viva σε σχέση με την πραγματική της αξία. Με βάση την αποτίμηση που πραγματοποίησε η EY Γερμανίας για λογαριασμό της We Realise, η αξία της Viva ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, αποτίμηση που αμφισβητεί με τη σειρά της η JP Morgan, υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε την είδε».

    Στο θέμα που αφορά τη διαδικασία της εξαγοράς, η πλευρά της JP Morgan υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της απόκτησης του 48,5% υπήρξε συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού τού ενός από τον άλλο, σε τιμή που θα προσδιοριζόταν βάσει της αποτίμησης από τους ανεξάρτητους εκτιμητές. Όπως λένε παράγοντες με γνώση του θέματος, η πλευρά του Χάρη Καρώνη υποστηρίζει πως η συμφωνία μετόχων προέβλεπε ότι κανένας μέτοχος δεν πουλάει όσο η αξία της Viva είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, δεν υπεγράφη ποτέ συμφωνία για το πώς θα γίνει η εξαγορά. Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η JP Morgan θεωρεί πως η συμφωνία μετόχων είναι σαφής και προβλέπει πως τα 5 δισ. είναι το ανώτατο όριο της αξίας της Viva. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η αποτίμηση έβγαζε αξία άνω των 5 δισ., το τίμημα για την εξαγορά του υπολοίπου ποσοστού θα υπολογιζόταν επί των 5 δισ.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, που είχε πρόσβαση στις δύο αγωγές, η JP Morgan υποστηρίζει ότι η εταιρεία We Realise του Χάρη Καρώνη «δημιούργησε μια διαφωνία» σχετικά με την αποτίμηση και υιοθέτησε μια στρατηγική για να πιέσει την JP Morgan να επαναδιαπραγματευτεί την αρχική συμφωνία. Ο Χάρης Καρώνης από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι η JP Morgan εμπόδισε την είσοδο της Viva σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί η αποτίμησή της και να αγοράσει φθηνότερα το ποσοστό που έχουν οι κ. Καρώνης και Αντύπας. Ο κ. Καρώνης δεν παρουσίασε ποτέ συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης εργασιών και επέκτασης σε άλλες αγορές, υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα από την άλλη.

    Στη σκιά των σχετικών εξελίξεων η Viva Wallet εξέδωσε χθες ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «η εταιρεία δεν εμπλέκεται σε καμιά νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους μετόχους της» και «συνεχίζει την ανάπτυξή της στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ». Αυτό, όπως υποστηρίζει, «είναι μέρος της στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί, όπως αυτή ορίζεται ξεκάθαρα στη συμφωνία μετόχων ανάμεσα στην εταιρεία, στον ελέγχοντα μέτοχο πλειοψηφίας –We Realize– και στον μη ελέγχοντα μέτοχο μειοψηφίας, JP Morgan».

    Να σημειωθεί ότι η Viva Wallet έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 22 Μαρτίου με θέμα, μεταξύ άλλων, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ, η οποία θα διενεργηθεί στην αποτίμηση των 3 δισ. ευρώ. Η ΤΤΕ που αιφνιδιάστηκε από την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου, ζήτησε να δει business plan πριν δώσει το πράσινο φως.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα