19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Βιωσιμότητα: Επιτακτική ανάγκη στον χώρο των επιχειρήσεων

    Η κοινωνική ευθύνη και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η κινητήριος δύναμη για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν τη σημαντικότητα αυτών των εννοιών, με στόχο ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής για τις επόμενες γενιές. Για αυτόν το λόγο η ΕΕ έχει θεσπίσει μια σειρά από νομοθεσίες και πρωτοβουλίες έτσι ώστε να δώσει το έναυσμα και να πιέσει τις εταιρείες να αλλάξουν τις στρατηγικές ανάπτυξης τους (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία).

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, η Hell Energy, η οποία από το 2015 έχει ως πρωταρχικό της στόχο την κυκλική οικονομία και δεσμεύεται για το ανακυκλώσιμο αλουμίνιο που χρησιμοποιεί ως υλικό συσκευασίας, το οποίο φυσικά μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινένιων συσκευασιών στην Ουγγαρία ενώ μέχρι το 2021 το αποτύπωμα άνθρακα μειώθηκε κατά 60%. Στόχος μάλιστα της εταιρείας είναι μέχρι το 2025 να μειώσει το μερίδιο των πλαστικών μπουκαλιών στο 1%.

    Η εταιρεία έχει επιλέξει να συσκευάζει τα προϊόντα της σε ανακυκλωμένες συσκευασίες αλουμινίου, οι οποίες αποτελούνται, σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, από ανακυκλωμένο υλικό. Μάλιστα η ανακύκλωσή τους εξοικονομεί ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας, της τάξεως του 95%. Επίσης, η Hell Energy έχει μηδενικά απόβλητα καθώς τα απορρίμματα της παραγωγής τους χρησιμεύουν ως δευτερεύον υλικό εξαιτίας της πλήρους ανακύκλωσής τους. Τέλος, ορόσημο της στρατηγικής τους για την βιωσιμότητα αποτελεί η χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής.

    Από την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση της Κυκλικής Οικονομίας στο φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος, εκ μέρους του Συμβουλίου ΣΕΒ, ανασταλτικοί παράγοντες παραμένουν: η ελλιπής ενημέρωση, η ανεπάρκεια υποδομών και το έλλειμα τυποποίησης και τεχνικών προδιαγραφών.

     

     

    Πηγή: Foodreporter

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα