20.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις για τα ελληνικά νησιά

    Ξεκάθαρο μήνυμα  έστειλε από την Αθήνα η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προς την Τουρκία, ενώ ανάλογα τοποθετήθηκε λίγες ώρες αργότερα  στη συνάντησή της με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην Κωνσταντινούπολη.

    • Στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της τόνισε  ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Η δική μου Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας». Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης», καθώς «η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».
    • Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στον Τούρκο ομόλογό της κατέστησε σαφές ότι η η Γερμανία «ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε., ενδιαφέρεται τόσο για τα σύνορα της χώρας, όσο και για τα σύνορα της Ε.Ε.».

    Στο ίδιο μήκος και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της στο Παρίσι, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα της– όπως έχει πει και ο Γάλλος πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν- είναι σύμμαχος και φίλη με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

    Deutsche Welle: Τι μένει από το ταξίδι της Μπέρμποκ για τα ελληνουτουρκικά

    • Το ζήτημα των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο, όπως φάνηκε από συζητήσεις με ανώτατες διπλωματικές πηγές της Γερμανίας στο περιθώριο των επαφών, είναι ένα θέμα το οποίο μέχρι πρότινος η γερμανική πλευρά υποτιμούσε ή ήλπιζε ότι πρόκειται απλώς και μόνο για ένα «πολιτικό σόου εσωτερικής κατανάλωσης του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023» και για μια «επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου» που όμως σταματά στα λόγια.
    • Πλέον, όπως μας είπαν αλλά και όπως άλλωστε κατέστη παραπάνω από σαφές – και από τις δηλώσεις Μπέρμποκ στις δύο συνεντεύξεις τύπου σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη – ότι οι τουρκικές αμφισβητήσεις θα πρέπει να ιδωθούν υπό άλλο πρίσμα: ως μια συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, με στόχο την διασάλευση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο και την ειρήνη στην περιοχή.
    • Έχοντας κατά νου το πρόσφατο παράδειγμα του ρωσικού αναθεωρητισμού και της υλοποίησής του στην Ουκρανία, με στόχο τη χάραξη νέων συνόρων, δεν μπορεί πλέον κανείς να παραβλέπει αντίστοιχες τάσεις αναθεωρητισμού που παρατηρούνται στην Τουρκία, όπως πχ. οι πρόσφατοι «κόκκινοι χάρτες» του Αιγαίου που παρουσιάζουν ως τουρκικά μεγάλα νησιά, όπως πχ. τη Ρόδο, τη Λέσβο, την Κω αλλά και την Κρήτη. Αυτό είναι,
    • Η σημαντικότερη δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έγινε αναμφίβολα στην Αθήνα με την Αναλένα Μπέρμποκ να βάζει τέλος πλέον και η ίδια δια ζώσης στα περί «ίσων αποστάσων» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας  ως προς την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας των νησιών του αν. Αιγαίου. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αμφβισβητεί» είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος  κατηγόρησε τη Γερμανία για μεροληψία, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή του για το τέλος της «ουδέτερης και ισορροπημένης» πολιτικής παλαιότερων κυβερνήσεων (αναφερόμενος κυρίως στην Άγκελα Μέρκελ). Την ίδια θέση πάντως χωρίς επιφυλάξεις και παραθυράκια επανέλαβε η Αν. Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη απαντώντας στα «περί ελληνικής και κυπριακής προπαγάνδας, θύμα της οποίας πέφτει η Γερμανία» του Τούρκου ομολόγου της, καταδικάζοντας την πολιτική κλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.
    • Αυτό πάντως που υπογράμμισε εμφατικά και στην Κωνσταντινούπολη η Αναλένα Μπέρμποκ είναι ότι το ζήτημα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα διμερές- ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά εν τέλει ευρωπαϊκό ζήτημα, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η Γερμανία, αναβαθμίζει πλέον το ζήτημα στην ατζέντα της ως ζήτημα αμφισβήτησης ευρωπαϊκών συνόρων.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα