Ανήμερα της 47ης Επετείου από τον «Αττίλα Ι», την πρώτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη «φιέστα», που διοργάνωσε η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά με αποκορύφωμα τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Βαρώσια και το επικείμενο άνοιγμά τους, υπήρξαν αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Δεσμευτικά τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε έντονα τις τουρκικές προκλήσεις, ενώεξέφρασε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους, που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.
Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική, που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020». Μάλιστα, αναφέρθηκε στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.
Ρ. Μενέντεζ: Συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για ισχυρή αντίδραση προς την τουρκική πλευρά
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντζεζ υποστήριξε, πως η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στη Κύπρο αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Ο Ρ. Μενέντζεζ τονίζει, πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν, ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της.
ΥΠΕΞ Ισραήλ: Πλήρης στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ΛιόρΧάιατανέφερε, ότι «Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων»
Παράλληλα, έκανε λόγο για την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη του Ισραήλ προς την Κύπρο, ενώ επισήμανε, πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ΓιαϊρΛαπίντ εξέφρασε ξανά τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Στόχος της ρωσικής διπλωματίας η τήρηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ
Το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε, ότι «Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πέραν αυτού, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που μπορούν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και να δημιουργήσουν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος».
Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις, που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε, πως «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα».
Παράλληλα, επεσήμανε, ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».