27.9 C
Athens
Saturday, June 22, 2024
More

  «Βαφτίσια» στη Mytilineos: Γίνεται Metlen για χάρη της διεθνοποίησης

  Η μετονομασία της Mytilineos σε Metlen αποτελεί ένα ακόμη βήμα μετεξέλιξης της εταιρείας στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της διεθνοποίησης.

  Όπως είπε ο Ε. Μυτιληναίος απευθυνόμενος στους μετόχους, “Είναι μια σημαντική, αλλά και δύσκολη στιγμή για μένα, καθώς όποιο όνομα και να διαλέξεις μετά από 115 χρόνια δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. Το MYTILINEOS απέκτησε έναν εμβληματικό χαρακτήρα, κάτι για το οποίο εγώ και όλοι μας είμαστε περήφανοι.

  Όσο δύσκολο και αν είναι για μένα, γιατί η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί μου, είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία. Αυτή η θυσία του ονόματος – γιατί στην καρδιά μου έτσι είναι – αποδεικνύει ότι αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό, δεν θα μας σταματήσει τίποτα”.

  Σε κάθε περίπτωση η ιστορική απόφαση συνδέεται άμεσα με την απόφαση για το dual listing στην αγορά του Λονδίνου, το οποίο όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

  Metlen: Η νέα επωνυμία της Mytilineos, ποια είναι τα επόμενα βήματα | Business Daily

  Για την τιμή της μετοχής, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, μπορεί να είναι υψηλή για το ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια.

  Για την αγορά ενέργειας και τις μηδενικές και αρνητικές τιμές στο ενεργειακό χρηματιστήριο, τόνισε ότι είναι κάτι που είχε ο ίδιος προβλέψει. Αυτό συμβαίνει γιατί τις ώρες που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και φυσάει αέρας, η προμήθεια υπερβαίνει τη ζήτηση με αποτέλεσμα οι τιμές να κατεβαίνουν πάρα πολύ. Σε λίγο εκτίμησε ότι θα βλέπουμε σοβαρές αρνητικές τιμές και στην Ελλάδα. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί σοβαρό θέμα για τις μεγάλες εταιρείες σήμερα, όμως οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις βρίσκουν τις λύσεις και χρησιμοποιούν τις αρνητικές τιμές υπέρ της υγείας τους αλλά και υπέρ των πελατών τους. Αυτό είναι κάτι που εμείς κάνουμε ήδη, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, εκτιμώντας ότι όποιος παραγωγός δεν είναι καθετοποιημένος και δεν έχει εγγυημένες τιμές θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Εκτίμησε ότι οι feed in tariffs θα καταργηθούν τελειώς, ενώ οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές μέχρις ότου βρεθεί μια ισορροπία με συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους ισχυρούς ομίλους που θα μπορούν να χειριστούν την νέα πραγματικότητα. Επανέλαβε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δίκτυα που καλούνται σε μικρό χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας χωρίς να υπάρχει προετοιμασία και προέβλεψε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα σταματήσουν οι επενδύσεις, όπως ήδη ξεκίνησε να συμβαίνει στην Πορτογαλία.

  Για το αλουμίνιο τόνισε ότι φέτος θα έχει μια εξαιρετική χρονιά σημειώνοντας ότι οι καλές τιμές δείχνουν την υγεία της αγοράς. Ο λόγος που ανεβαίνει το αλουμίνο είναι γιατί λείπει ο βωξίτης, τόνισε επισημαίνοντας ότι για αυτό έγιναν οι κινήσεις με την εξαγορά της Imerys και στην Γκάνα. Ο ίδιος έκανε λόγο για υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη της Κίνας, η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της με εισαγωγές. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών γίνεται από την Γουινέα μια ασταθή χώρα με μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει αρχίσει να προσθέτει premium ρίσκου στην τιμή του βωξίτη.

  Η MYTILINEOS Energy & Metals γίνεται Metlen Energy & Metals | ΤΟ ΠΑΡΟΝ

  Για το ενεργειακό πρόβλημα τόνισε ότι θα γραφτούν πολλά μαύρα βιβλία στο μέλλον για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χειριστεί την κατάσταση ενώ εκτίμησε ότι και στο μέλλον θα γίνουν λάθη. Η άνοδος στην τιμή του TTF ήρθε γιατί υπάρχει υποψία στην αγορά ότι η Ρωσία θα πάψει να στέλνει αέριο στην Αυστρία, επικρίνοντας την επίτροπο ενέργειας ότι ο μοναδικός της στόχος είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για τις επιπτώσεις στις τιμές.

  Τέλος, για τις εκλογές στο ΣΕΒ ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ικανοποιημένος που υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο που όπως είπε είναι εξαιρετικά άξιος, ενώ τόνισε ότι πλέον η δική του παρουσία στο Σύνδεσμο δεν είναι πλέον απαραίτητη. Εάν εκλεγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος, τον όμιλο στο ΣΕΒ θα τον εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Β. Χρυσάφης.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα