Με το όνομα «Μακεδονία» φαίνεται ότι «παίζουν» τα ανώτερα πολιτικά στελέχη της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς μετά τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, και ο πρόεδρος του VMRO και νέος πρωθυπουργός, Χριστιάν Μιτσκόσκι, αμφισβητεί ανοιχτά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πριν ακόμα σχηματίσει κυβέρνηση ο πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO, δήλωσε προκλητικά στο κρατικό πρακτορείο της χώρας του πως “Έχω το δικαίωμα να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω”, εμμένοντας στη χρήση του όρου “Μακεδονία”, αναφέροντας σε προκλητικό τόνο πως “εάν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο”.
Λίγο αργότερα σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) ο Μιτσκόσκι συνέχισε να αποκαλεί την χώρα του Μακεδονία και τους πολίτες της Μακεδόνες:
«Σήμερα ήμουν μέρος του Summit Macedonia 2025. Η διασπορά, οι Μακεδόνες εκτός Μακεδονίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μακεδονικής ταυτότητας. Η μελλοντική Κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θέλει να είναι καλός οικοδεσπότης και να είναι μέρος των επενδυτικών τους σχεδίων στην πατρίδα τους».
Денеска бев дел од Самитот Македонија 2025.
Дијаспората, Македонците надвор од Македонија се нераскинлив дел од македонскиот идентитет.
Идната Влада на ВМРО-ДПМНЕ сака да биде добар домаќин и да биде дел од нивните планови за инвестиции во нивната татковина. pic.twitter.com/HqF3HvQMgD
— Христијан Мицкоски (@MickoskiHM) May 16, 2024
«Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συμφωνία»
«Περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO και η κυβέρνηση εκεί υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συμφωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι, χαρακτηρίζοντας «βασικό του ανθρώπινο δικαίωμα» να αποκαλεί τη χώρα του όπως εκείνος επιθυμεί στον δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ.
«Δεν έχουμε καμία παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί μπορούμε να τα πούμε. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μίτσκοσκι.
«Θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μου, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε, καθώς και τις εταιρείες μας να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και αναμένω να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε τη συνεργασία στον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση και ούτω καθεξής» κατέληξε ο Μίτσκοσκι.
Γεραπετρίτης: «Παραχωρήσεις δεν γίνονται ανεκτές»
«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Jan Lipavský στην Πράγα, αν μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Βόρεια Μακεδονία θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση – με αφορμή και τα όσα διεμήφθησαν στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου της χώρας.
«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.