Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο για τους εργαζόμενους της Unilever στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού που γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά στην περικοπή έως και 3.200 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο, μιας και ισοδυναμεί με περικοπές που αφορούν στο 1/3 των υπαλλήλων που ο όμιλος απασχολεί στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
«Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς εκπροσώπους εργαζομένων ανά χώρα», τόνιζε η μητρική τον Ιούλιο. Ο όμιλος Unilever, δε, έκανε τότε λόγο για «την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παραγωγικότητας, με σκοπό να εστιάσει στην ανάπτυξη μέσω μιας οργανωτικής δομής που θα είναι πιο ευέλικτη και θα έχει πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες».
«Στην Ελλάδα, οι επίσημες διαβουλεύσεις με το Σωματείο Εργαζομένων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ουσιαστικής επικοινωνίας που υπάρχει διαχρονικά μεταξύ της Διοίκησης της εταιρείας και των εκπροσώπων του Σωματείου, με κοινό στόχο την αμοιβαία συνεργασίας προς όφελος των εργαζομένων», σύμφωνα με την εταιρεία.
Ποιοι εξαιρούνται
Όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει η Unilever Hellas, «το Πρόγραμμα Παραγωγικότητας δεν αφορά στο σύνολο της εταιρείας αλλά τους ρόλους υπαλλήλων γραφείων, καθώς εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο εργοστάσιο του Ρέντη και στα κέντρα διανομής Ρέντη και Σχηματαρίου».
«Η βασική προτεραιότητα της Unilever Hellas είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η αλλαγή θα είναι όσο τον δυνατόν πιο ομαλή για όλους τους εργαζομένους των οποίων οι θέσεις θα επηρεαστούν. Σε άμεση επικοινωνία και διάλογο με το Σωματείο Εργαζομένων και σεβόμενη την εμπιστευτικότητα αυτών των διαβουλεύσεων, η Διοίκηση της εταιρείας παραμένει προσανατολισμένη στην ουσιαστική στήριξη όλων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, με υπηρεσίες και παροχές πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας».