Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα, το ελαφρώς χαμηλότερο carry over του 2023 (λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη αύξησης του AEΠ το β’ εξάμηνο) θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη μεγέθυνση από την επιτάχυνση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) και τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων.
«Ορισμένοι από τους παράγοντες που επιβάρυναν την ανάπτυξη κατά το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους (απώλειες στη γεωργική δραστηριότητα που σχετίζονται με τις πλημμύρες, απότομη διόρθωση στις επενδύσεις σε κατοικίες και καθυστέρηση στις δημόσιες επενδύσεις) είχαν προσωρινό χαρακτήρα», τονίζει η UniCredit, η οποία αναμένει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα επιταχυνθεί κατά το α’ εξάμηνο του 2024, προτού σταθεροποιηθεί το β’ εξάμηνο του έτους.
«Ο μεταποιητικός PMI βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης των νέων παραγγελιών, που έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, η έρευνα πρόσφατα έδειξε ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, από αυτή που υποδεικνύεται από τα πραγματικά στοιχεία», αναφέρει η UniCredit.
Σύμφωνα με την τράπεζα, «η εγχώρια ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει η βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Η χώρα έχει απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους ιδιαίτερα γρήγορα μέχρι στιγμής, ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα το περασμένο φθινόπωρο λειτούργησε ως καταλύτης για ισχυρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, η UniCredit αναμένει πως η ώθηση από αυτές τις εισροές κεφαλαίων θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πιθανής επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας έτσι τις επενδύσεις στα επόμενα τρίμηνα.
«Η ιδιωτική κατανάλωση πρόκειται να επεκταθεί με σταθερούς ρυθμούς, όπως έγινε το 2023, χάρη στην υγιή ανάπτυξη του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή και η αγορά εργασίας, αν και επιβραδύνεται, παραμένει αρκετά ισχυρή», προσθέτει η UniCredit.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο από 3,1% λόγω της έντονης πτώσης των τιμών της ενέργειας. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ιταλική τράπεζα, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κινηθεί σε πτωτική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο σταδιακά λόγω των επίμονα υψηλών τιμών των υπηρεσιών και των επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και των επιπτώσεων των αυξήσεων των μισθών. «Μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια», αναφέρει, μεταξύ άλλων.