16.7 C
Athens
Thursday, November 7, 2024
More

    UNICEF: Περισσότερα από 420.000 παιδιά πλήττονται από την ακραία ξηρασία στον Αμαζόνιο

    Πάνω από 420.000 παιδιά πλήττονται άμεσα από την ακραία ξηρασία στην περιοχή του Αμαζονίου, η οποία έχει σοβαρές συνέπειες για την παροχή πόσιμου νερού και τις ποτάμιες μεταφορές, ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

    Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, ανέφερε ότι “βλέπουμε την καταστροφή ενός βασικού οικοσυστήματος από το οποίο εξαρτώνται οι οικογένειες, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην έχουν πια πρόσβαση σε τροφή, νερό, υγειονομική περίθαλψη και σχολεία.”

    Η ιστορική ξηρασία, που προκαλείται κυρίως από την κλιματική αλλαγή, πλήττει σφοδρά τις αυτοχθόνες κοινότητες στη Βραζιλία, το Περού και την Κολομβία, όπως αναφέρει η UNICEF.

    Πολλοί παραπόταμοι του Αμαζονίου, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου, έχουν υποστεί δραστική πτώση της στάθμης των υδάτων, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις σε εκατοντάδες κοινότητες που εξαρτώνται από αυτά, με αποτέλεσμα να αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο.

    Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου υποσιτισμού και μολυσματικών ασθενειών για τα παιδιά, λόγω της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού.

    Στη Βραζιλία, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους του κόσμου, πάνω από 1.700 σχολικές μονάδες και 760 δομές υγείας είναι πλέον κλειστές ή απρόσιτες λόγω της χαμηλής στάθμης των ποταμιών.

    Στην Κολομβία, η έλλειψη τροφίμων και νερού οδήγησε στο κλείσιμο ή την αναστολή λειτουργίας 130 σχολείων, ενώ 50 κέντρα υγείας στην περιοχή του Περού είναι αδύνατο να προσεγγιστούν.

    Ο Αντόνιο Μάρο, στέλεχος της UNICEF, εξήγησε ότι στις περιοχές αυτές “τα ποτάμια λειτουργούν σαν δρόμοι, με τους ανθρώπους να μετακινούνται μέσω των μικρών παραπόταμων.”

    Η UNICEF εκτιμά ότι θα απαιτηθούν δωρεές ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών στην περιοχή του Αμαζονίου, εν μέσω αυτής της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν από την έναρξη της COP29 στο Μπακού (11-22 Νοεμβρίου).

    Από την άλλη, μια θετική εξέλιξη για την περιοχή του Αμαζονίου είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με την οποία η αποψίλωση του τροπικού δάσους μειώθηκε κατά 30,6% σε ετήσια βάση μεταξύ Αυγούστου 2023 και Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Διαστήματος της Βραζιλίας (INPE), αποψιλώθηκαν 6.288 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, η μικρότερη ποσότητα των τελευταίων εννέα ετών.

    Οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος υποδέχτηκαν την ανακοίνωση με θετικά σχόλια, αλλά τόνισαν ότι η κυβέρνηση του Λούλα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να επιτύχει το στόχο της πλήρους παύσης της αποψίλωσης του δάσους.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα