Παρά τη συνεχιζόμενη βελτίωση τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από 69 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας στις 40 πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη UNICEF περισσότερο από ένα παιδί στα πέντε υποφέρει από φτώχεια στις συγκεκριμένες χώρες.
Κατά τη διάρκεια των περιόδων 2012-2014 και 2019-2021, παρατηρήθηκε περίπου 8% μείωση στον αριθμό των παιδιών που ζουν σε φτώχεια σε περίπου 40 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Τρίτη από την UNICEF Innocenti, το τμήμα έρευνας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.
Αλλά «απέμεναν ακόμη πάνω από 69 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια» στα τέλη του 2021. «Για τα περισσότερα παιδιά, αυτό σημαίνει πως αντιμετωπίζουν κίνδυνο να μεγαλώσουν με έλλειψη θρεπτικής τροφής, ρούχων, σχολικών ειδών και ζεστού σπιτιού», σχολίασε ο Μπο Βίκτορ Νίλουντ του UNICEF Innocenti.
Η έκθεση επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένων εργαλείων κοινωνικής προστασίας με σκοπό τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών. Επιπλέον, τονίζει την “πολιτική βούληση” στις εν λόγω χώρες, επισημαίνοντας ότι η έξοδος των παιδιών από τη φτώχεια δεν είναι αυτόματη με την αύξηση του πλούτου μιας χώρας.
Από το 2012, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 19,6%, προσθέτοντας έτσι μισό εκατομμύριο παιδιά στη φτώχεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας υπερέβη το 20% το 2021. Επίσης, η Ισλανδία κατέγραψε αύξηση 11%, ενώ η Γαλλία παρουσίασε αύξηση 10,4%. Στις ΗΠΑ ο αριθμός της παιδικής φτώχειας μειώθηκε κατά 6,7%, αλλά παρ’ όλα αυτά, πάνω από ένα παιδί στα τέσσερα συνέχιζε να ζει σε κατάσταση “σχετικής” φτώχειας.
Σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία (με μείωση 37,6%), η Σλοβενία (με μείωση 31,4%), η Λετονία (με μείωση 31%) και η Λιθουανία (με μείωση 30,6%), παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην παιδική φτώχεια.