Ούτε τρία 24ώρα δεν επέζησε το εγχείρημα της European Super League αφού μέχρι στιγμής 6 αγγλικές ομάδες έχουν επιστρέψει στην UEFA
«Επιστρέφουν στο πλάι μας και ξέρω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν» σχολίασε ο πρόεδρος της UEFA μετά τις ανακοινώσεις για «πάγωμα» της ESL – Μετά τις έξι αγγλικές ομάδες, όλα δείχνουν ότι αποχωρούν και οι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Μίλαν – Δημόσια «συγγνώμη» από τον ισχυρό άνδρα της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, για το γεγονός ότι oι αγγλικές ομάδες με τη μαζική τους αποχώρηση προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στην European Super League.
Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Τσέλσι γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους την αποχώρησή τους από την European Super League. Mετά τις αγγλικές ομάδες, σειρά στην πόρτα της εξόδου από τη Super League παίρνουν η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν, ενώ την ειλημμένη, καθώς φαίνεται, απόφασή της να αποχωρήσει από το πρότζεκτ αναμένεται να επισημοποιήσει και η Ίντερ. Με τη σειρά του, ο ισχυρός άνδρας της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, με δημόσιο μήνυμά του, ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους και τους παίκτες της ομάδας, αλλά και από τον Γερμανό τεχνικό, Γιούργκεν Κλοπ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με νέο μήνυμά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν προχωράει το σχέδιο της European Super League, ενώ θέλησε να στείλει κι ένα μήνυμα στις ομάδες που αποχώρησαν από αυτή τη νέα κλειστή λίγκα.
«Είπα χθες ότι είναι θαυμάσιο να αναγνωρίσουμε ένα λάθος, και αυτοί οι σύλλογοι έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Τώρα όμως επιστρέφουν στο πλάι μας και ξέρω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο στις διοργανώσεις μας αλλά και σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε, να ξαναχτίσουμε την ενότητα που απολαμβάναμε πριν απ’ όλο αυτό και να προχωρήσουμε μαζί μπροστά» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Πίσω από το «sorry, λάθος» των έξι αγγλικών συλλόγων, που οδήγησε ουσιαστικά στην κατάρρευση του οικοδομήματος της ESL, εξυπακούεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο παρασκήνιο, κατ’ ουσίαν επιχειρηματικό. Εξάλλου, τα τεράστια χρέη -και οπωσδήποτε η απληστία- των μεγαθηρίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο κινούν που οδήγησε στη συνωμοσία των 12 ομάδων για τη δημιουργία της ESL. Ωστόσο, οι διοικήσεις αυτών των 12 συλλόγων, παρά τις ικανότητες και την εμπειρία τους, αποδείχθηκαν ανίκανοι να υπολογίσουν σωστά τη δύναμη των φιλάθλων.
Οι απειλές εκ μέρους των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, της UEFA και της FIFA, οι προειδοποιήσεις για βαριά αντίποινα, ακόμη και εκ μέρους κυβερνήσεων όπως π.χ. η Βρετανική ήταν, ασφαλώς, ένας καθοριστικός παράγοντας ο οποίος οδήγησε στην ταχεία αποσύνθεση της ESL, πριν καν συντεθεί. Ήταν όμως οι φίλαθλοι εκείνοι που της έδωσαν τη χαριστική βολή, με τη μαζική και έντονη αντίθεσή τους στη «λίγκα των ζάπλουτων ανταρτών».
Το γεγονός ότι οι έως πριν από μερικές ημέρες πανίσχυρες προσωπικότητες του χώρου όπως ο Andrea Agnelli της Juventus και ο Ed Woodward της Manchester United παραιτήθηκαν, σημαίνει ότι το πείραμα της ESL γκρεμίζει το ποδοσφαιρικό status quo στην Ευρώπη, αλλά με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ό,τι οραματίζονταν οι 12 ομάδες οι οποίες αποπειράθηκαν να αποσχιστούν από την UEFA: Οι νικητές της αντιπαράθεσης είναι, πρώτα από όλα οι φίλαθλοι και κατόπιν οι ομοσπονδίες.