26.9 C
Athens
Monday, June 17, 2024
More

  Τζον Τζιαναντρέα: Ο Έλληνας που επιχειρεί να «σώσει» το γόητρο της Apple στο ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης

  Ο ελληνικής καταγωγής Τζον Τζιαναντρέα (John Giannandrea) που έχει γεννηθεί στη Σκωτία, είναι το αθόρυβο στέλεχος της Apple, που έχει αναλάβει να κερδίσει το χαμένο έδαφος για τον τεχνολογικό κολοσσό στην τεχνητή νοημοσύνη.

  Η εταιρεία στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών WWDC τη Δευτέρα ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πρώτη σειρά προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης προς τους χρήστες. Πίσω απ’ αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο Τζον Τζιαναντρέα, ένας βετεράνος της Silicon Valley, ο οποίος είναι το ανώτατο στέλεχος της Apple που είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική AI.

  Όσοι τον γνωρίζουν και έχουν συνεργαστεί μαζί του, τον περιγράφουν ως έναν ταπεινό και πρωτοπόρο τεχνολόγο. 

  Μέχρι τώρα, η ομάδα του Τζιαναντρέα έχει εργαστεί σε χαρακτηριστικά AI που εκτελούνται παρασκηνιακά στις συσκευές και το λογισμικό της Apple. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία προσβασιμότητας που μπορεί να μιμηθεί ψηφιακά τη φωνή κάποιου αν χάσει την ικανότητα να μιλήσει ο ίδιος, ή αυτόματες επεξεργασίες που κάνουν τις φωτογραφίες σας στο iPhone να φαίνονται καλύτερες.

  Το πιο αξιοσημείωτο ξεκίνημά του ήταν σε μια εταιρεία που ονομαζόταν General Magic, η οποία ξεπήδησε από την Apple και άρχισε τη δραστηριότητά της στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατασκευάζοντας λογισμικό για PDA, τους προκατόχους των σημερινών σύγχρονων smartphones. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας ήταν συνιδρυτής της TellMe, μιας νεοσύστατης επιχείρησης που παρήγαγε μια φωνητικά ενεργοποιούμενη, διαδικτυακή υπηρεσία πληροφοριών.

  Ένας συνιδρυτής της TellMe, ο Άντονι Ακάρντι, δήλωσε ότι ο Τζιαναντρέα φαινόταν πάντα μπροστά από την εποχή του, δουλεύοντας πάνω σε τεχνολογίες όπως η εκτέλεση λογισμικού στο cloud πολλά χρόνια πριν αυτό γίνει το πρότυπο.

  Ο Τζιαναντρέα, γνωστός στους περισσότερους ως «JG», εντάχθηκε στη Google αφού ο γίγαντας της αναζήτησης εξαγόρασε μια άλλη startup που συνίδρυσε, την Metaweb.

  Ο Τζέφρι Χίντον, γνωστός ως ένας από τους «νονούς» της τεχνητής νοημοσύνης, συνεργάστηκε με τον Τζιαναντρέα στην Google. Ο Χίντον δήλωσε ότι ο Τζιαναντρέα διαθέτει ένα σπάνιο σύνολο δεξιοτήτων μεταξύ των στελεχών τεχνολογίας, καθώς ήταν τόσο σπουδαίος ερευνητής όσο και διαχειριστής. Ο Χίντον επεσήμανε ένα επίτευγμα γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης που έκανε η Google την περασμένη δεκαετία: τη δυνατότητα αυτόματης λεζάντας εικόνων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. «Καταλάβαινε πραγματικά τη σημασία της», δήλωσε ο Χίντον.

  Μέχρι το 2018, ο Τζιαναντρέα επέβλεπε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Google και θεωρήθηκε τεράστιο «πραξικόπημα» όταν η Apple τον πήρε εκείνη τη χρονιά. Μέσα σε οκτώ μήνες, προήχθη στην ηγετική ομάδα της Apple, αναφερόμενος απευθείας στον Κουκ μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη. Ήταν το μεγαλύτερο σημάδι ότι η Apple έπαιρνε στα σοβαρά την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά για μελλοντικά έργα όπως το πλέον αποτυχημένο έργο της για τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα.

  Στα έξι χρόνια που πέρασαν από την ένταξή του στην Apple, ο Τζιαναντρέα δεν έχει βρεθεί στο προσκήνιο, όπως συχνά κάνουν οι συνάδελφοί του στην ηγετική ομάδα της Apple, παρουσιάζοντας τα τελευταία προϊόντα και ενημερώσεις της εταιρείας σε φανταχτερά διαφημιστικά βίντεο. Ωστόσο, με την πολυετή εμπειρία και την τεχνογνωσία του έχει κερδίσει τον σεβασμό μεταξύ άλλων ηγετών της Silicon Valley.

  Εκτός της Apple, ο Τζιαναντρέα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του SETI, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1984 για την ανίχνευση ραδιοσημάτων από πιθανή νοήμονα ζωή στο σύμπαν. Τα τελευταία χρόνια διατηρούσε επίσης μια επιχείρηση κέντρων δεδομένων με τη σύζυγό του, την οποία τελικά πούλησε, προσθέτοντας στον κατάλογο των επιτυχημένων εξόδων του από εταιρείες τεχνολογίας που συνίδρυσε.

  Στο SETI, ο Giannandrea είναι ενεργό και αφοσιωμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, και μάλιστα έδωσε χρήματα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός νέου έργου που ονομάζεται COSMIC και χρησιμοποιεί ισχυρούς υπολογιστές για την ανάλυση ραδιοφωνικών σημάτων από το διάστημα, δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος του SETI Μπιλ Ντάιμοντ. Ο Τζιαναντρέα συμμετείχε επίσης σε μια επιτροπή αναθεώρησης του SETI για να δώσει ανατροφοδότηση σχετικά με τα ερευνητικά σχέδια για την πλανητική άμυνα κατά των αστεροειδών, σύμφωνα με τον Ντάιμοντ.

  «Έχει ένα πολύ επιστημονικό μυαλό, ένα μυαλό μηχανικού», δήλωσε ο Diamond. «Το ερώτημα για τη ζωή πέρα από τη Γη τον συναρπάζει».

  «Ο JG δεν είναι showman», δήλωσε στο CNBC ένα άτομο που τον γνωρίζει καλά. «Δεν είναι αυτή η διάθεσή του», πρόσθεσε.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα