20.4 C
Athens
Thursday, May 2, 2024
More

    Τζον Κυριάκου: Τα εργαλεία για να εξαφανιστείτε από τα social media

    Ο Τζον Κυριάκου ήταν αυτός που αποκάλυψε τα τα βασανιστήρια της CIA σε τρομοκράτες. Είναι ο άνθρωπος που έπιασε το Νο2 της Αλ Κάιντα Αμπού Ζουμπάϊντα. Κατηγορήθηκε για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφο, δήλωσε ένοχος και φυλακίσθηκε για δυόμιση χρόνια.

    Μετά την αποφυλάκισή του ο Τζον Κυριάκου κυκλοφόρησε τρία εγχειρίδια που απευθύνονται στους απλούς ανθρώπους, τα οποία περιέχουν μυστικές οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Είναι οδηγίες για να λέει κανείς ψέματα τα οποία φαντάζουν ιδιαίτερα αληθινά, αλλά και τεχνικές αποφυγής δύσκολων καταστάσεων στην καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου.

    Διαβάζοντάς τα μαθαίνεις πως να αντιλαμβάνεσαι αν σε παρακολουθούν όταν είσαι έξω, τους τρόπους να ξεφύγεις χωρίς να δείξεις πανικό, αλλά και πολλά άλλα, όπως το να αντιληφθείς αν σου λένε ψέματα στη δουλειά. Το πιο δύσκολο όμως είναι να εξαφανίσουν το ηλεκτρονικό τους αποτύπωμα.

    Ο Κυριάκου παρουσιάζει τις μεθόδους και τους τρόπους αυτούς στα «How to disappear and live of the grid», «The CIA’s insider guide to lie and lying detection» και «Surveillance and surveillance detection: A CIA’s insider guy».

    Στο βιβλίο που αναφέρεται στα ψέματα, ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας παραθέτει παραδείγματα, όπως τον τρόπο που οι Ρώσοι προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι στο Τσερνόμπιλ, δεν είχε γίνει ένα καταστροφικό ατύχημα. «Τα ψέματα είναι μείζονος σημασίας για το πως χρησιμοποιούνται» γράφει, «όμως το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελούν στοιχείο μιας διαδικασίας που στοχεύει στο να παραπλανήσει τους ανθρώπους». Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Τζον Κυριάκου διδάσκει το πώς μπορεί κάποιος να πει ψέματα αριστοτεχνικά και να τα κάνει να φαντάζουν απολύτως αληθινά.

    Στο δεύτερο βιβλίο του ο Κυριάκου αναφέρεται στην παρακολούθηση κάποιου. Σε αυτό το βιβλίο παραθέτει προσωπικά του γεγονότα, πριν αποχωρήσει από την CIA. Ο Ελληνοαμερικανός είχε τοποθετηθεί ως πράκτορας σε μια χώρα του τρίτου κόσμου. Ξένοι υπήκοοι σκοτώνονταν συχνά και ο Κυριάκου είχε τα μάτια του ανοιχτά συνέχεια. «Όπως κάθε μέρα, έφυγα διαφορετική ώρα από το μικρό ξενοδοχείο μου και ακολούθησα διαφορετική διαδρομή για τη δουλειά. Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά, εντόπισα έναν τύπο σε μια μηχανή, που φορούσε κόκκινο κράνος να προσπαθεί να είναι κοντά μου», γράφει ο ίδιος. Ανησύχησε αλλά δεν πανικοβλήθηκε.

    Το επόμενο πρωί τα γεγονότα επιβεβαίωσαν τον Κυριάκου ότι παρακολουθείται. Ο άνθρωπος με το κόκκινο κράνος ήταν πάλι δίπλα του. Αυτή την φορά ο πράκτορας πανικοβλήθηκε όσο του το επέτρεπε η κατάσταση και μόλις έφτασε στο γραφείο ζήτησε όπλο. Από τότε και μετά δεν ξαναείδε ποτέ τον τύπο με το κόκκινο κράνος που εξαφανίστηκε.

    Στις επόμενες σελίδες δίνει οδηγίες σε απλούς ανθρώπους πως να ανακαλύψουν αν π.χ. ο σύντροφος που έχουν τους απατά ή πως να αντιλαμβάνονται αν κάποιος τους έχει βάλει στο μάτι εμμονικά. Τέλος, έξι κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των κινητών συσκευών και των social media δίνοντας παραδείγματα σε απλούς ανθρώπους για να λύσουν δύσκολες καταστάσεις.

     

     

    Δημοσιογράφος: Διονύσης Θανασούλας

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα