19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    TτΕ: Ο υψηλός πληθωρισμός επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

    Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι οικονομίες, καθιστώντας επισφαλείς τις ακριβείς εκτιμήσεις για το εύρος των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, η οποία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από την αρχική πρόβλεψη (4,8%). Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ περιορίζεται σε 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των διαταράξεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και την επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Όσον αφορά στον πληθωρισμό, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του σε 5,2%, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 7%. Το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

    «Αν και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για φέτος είναι η εγχώρια ζήτηση και ο τουρισμός, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα: η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μικρότερη κατανάλωση θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και, μαζί με τη γενικευμένη αβεβαιότητα, θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε αναβολή ή ματαίωση επενδυτικών αποφάσεων. Αβεβαιότητα επίσης υπάρχει όσον αφορά τις τουριστικές εισροές, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός αισθήματος ανασφάλειας», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα