Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα τέλη του 2022 το ενεργητικό των εγχώριων τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε σε 35 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 2,4% σε ετήσια βάση, ενώ το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό αυξήθηκε στο 10,8% από 10,6% αντίστοιχα το προηγούμενο έτος σε ενοποιημένη βάση.
Την ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό διατηρεί η Eurobank η οποία, λόγω της μικρότερης συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, τα τελευταία χρόνια καταγράφει αξιόλογα κέρδη από τις επενδύσεις της στη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Για την Alpha Bank, η συμβολή των επενδύσεων εξωτερικού στα έσοδα Ομίλου ανέρχεται σε 14% και στα κέρδη Ομίλου στο 17% βάσει των στοιχείων πρώτου εξαμήνου. Τα έσοδα καταγράφουν δε σημαντική αύξηση στα 160 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 49% σε ετήσια βάση.
Η Εθνική Τράπεζα, παρότι αποεπένδυσε μαζικά από το εξωτερικό μαζί με την Πειραιώς λόγω της υψηλής συμμετοχής του Δημοσίου στις ανακεφαλαιοποίησεις της περιόδου των μνημονίων, διατήρησε κάποια ποσοστά σε αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν τη Βόρεια Μακεδονία (Stopanska), τη Μάλτα (NBG Malta), την Κύπρο (ΕΤΕ Κύπρου) και την Αίγυπτο (ETE Αιγύπτου). Οι ανωτέρω θέσεις της αποφέρουν συνολικά έσοδα 31 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 13 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2023.