Κάτω από το επιτόκιο των καταθέσεων έφτασε το κόστος των εταιρικών δανείων στην Τουρκία, για πρώτη φορά από το 2019. Ο πιο επιθετικός κύκλος νομισματικής χαλάρωσης στον κόσμο και το νέο θεσμικό πλαίσιο στον τραπεζικό κλάδο κάνουν τα δάνεια προς επιχειρήσεις φθηνότερα στη χώρα.
Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο για τα εταιρικά δάνεια μειώθηκε στο 14%, μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το επιτόκιο των καταθέσεων ενός μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Πρόκειται για μία χρηματοοικονομική ανωμαλία που προέκυψε αφότου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης φέτος, παρότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 85%.
Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές αρχές ανάγκασαν τις τράπεζες να προσφέρουν φθηνότερες πιστώσεις στις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθούν κάποιοι ευνοούμενοι κλάδοι, εν όψει των κρίσιμων για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλογών.
Στην τελευταία συνεδρίασή της για τη χρονιά, την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα αναμένεται πιθανότατα να κρατήσει το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο στο 9%.
Ως αποτέλεσμα της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και των πρόσθετων κανονισμών για τις τράπεζες, το κόστος των επιχειρηματικών δανείων μειώνεται εδώ και 13 συνεχόμενες εβδομάδες και πλέον είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των καταθέσεων διάρκειας ενός μήνα.
Πρακτικά, οι τράπεζες βρίσκονται σε μία πολύ περίεργη θέση, καθώς τα χρήματα που βγάζουν όταν δίνουν δάνεια δεν καλύπτουν καν το κόστος της προσέλκυσης καταθέσεων.
Ο Καγκντάς Ντογκάν, αναλυτής της Tera Yatirim είπε στο Bloomberg ότι το κόστος του μέσου εταιρικού δανείου θα σημειώσει χαμηλό γύρω στο 13,5%. Εάν συνυπολογιστεί ο ετήσιος πληθωρισμός του 84,4%, αυτό μεταφράζεται σε αρνητικό επιτόκιο άνω του 70%.
Σε αντίθεση με τα δάνεια, τα επιτόκια των καταθέσεων αυξήθηκαν ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις σε λίρες, ώστε να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των αρχών.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για τις καταθέσεις έως τριών μηνών ήταν 22,5% την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2019.
Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στοχεύει, εν μέρει, στην στροφή των καταθέσεων από το δολάριο στη λίρα. Στις 9 Δεκεμβρίου, οι μισές καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος ήταν σε λίρες, έναντι ποσοστού 35% στις αρχές του έτους.