Θα κατατεθεί σχετική τροπολογία η οποία θα κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους ομογενείς. Αλλάζουν τα 40 έτη διαμονής σε 30 για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, διότι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλλινοστήσουν στην Ελλάδα πριν από το 1990. Διευκολύνεται, έτσι, η απονομή από 01/01/2022 πλήρους εθνικής σύνταξης στους ανθρώπους αυτούς. Ταυτόχρονα, αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν. Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια, πλέον, κάθε ένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών.
Στις τροπολογίες, που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται ρύθμιση για την παράταση χωρίς προϋποθέσεις για έναν χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους, για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Με την ίδια διάταξη παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.
Επίσης θα ξεμπλοκάρει το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για 7.500 χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ρύθμιση προβλέπει ότι δεν χρειάζεται να ερευνάται, εάν ο υπερήλικας έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, αλλά μόνο εάν λαμβάνει σύνταξη, οριστική ή προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης, ίση ή ανώτερη από το επίδομα και περιγράφει τον μηχανισμό για τον σχετικό έλεγχο. Αυτό είναι πολύ πιο απλό και θα γίνεται σχεδόν αυτόματα από τον ΕΦΚΑ. Έτσι, πολλές εκκρεμείς αιτήσεις θα απαντηθούν αμέσως και πολλοί υπερήλικες δεν θα χρειάζεται πια να περιμένουν, για να λάβουν ένα επίδομα που αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό πόρο για τον βιοπορισμό τους.