Ιδιαίτερα κρίσιμο προμηνύεται το επόμενο 15νθήμερο για τις τράπεζες, καθώς για τις 27 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εκεί πρόκειται να φανούν οι προθέσεις για το κλείσιμο ή μη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αλλά οι ανακοινώσεις Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τα αποτελέσματα των stress tests και της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του 6μήνου του 2023.
Πιο συγκεκριμένα για την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, με την αγορά να έχει ήδη προεξοφλήσει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης, με τη διαδικασία αποκλιμάκωσης να μετατίθεται για αργότερα μέσα στο 2024, όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται πολύ πάνω από το στόχο του 2%. Η εξέλιξη αυτή αν και είναι ιδιαίτερα θετική για τις τράπεζες εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους. Αυτό γιατί μία νέα αύξηση στα επιτόκια θα σημάνει ακριβότερο χρήμα, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο κυρίως για τις επιχειρήσεις. Έτσι θα γίνεται πιο δύσκολη η εξυπηρέτηση των δανείων.
Την ίδια ημέρα η Alpha Bank, έχει προγραμματίσει τη γενική συνέλευσή της, με τους μετόχους να καλούνται να εγκρίνουν πρόγραμμα buyback έως και 35 εκατ. μετοχών, σε εύρος τιμής από 0,29 ευρώ μέχρι τρία ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και το ποσό που θα διατεθεί αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα στις 28 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τα αποτελέσματα των stress tests, με τις ελληνικές τράπεζες να περνούν με επιτυχία τις επίμαχες εξετάσεις. Στο ακραία αρνητικό σενάριο των stress tests προβλέπεται πτώση στα οικιστικά ακίνητα κατά -2,1% το 2023, -7% το 2024 και αύξηση 2,9% το 2025, ενώ για τα εμπορικά ακίνητα μείωση κατά -9,2% την εφετινή χρονιά, -6,1% το 2024 και -2,2% το 2025.
Τέλος, από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου με τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς να παρουσιάζουν πρώτες τις επιδόσεις τους στις 31 Ιουλίου και τις ΕΤΕ και Alpha Bank να ακολουθούν την 1η και 9η Αυγούστου αντίστοιχα. Το μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στα έσοδα από τόκους, στα «κόκκινα δάνεια», αλλά και στη διανομή μερισμάτων.