Για τις 4 Μαρτίου κλειδώνει το placement της Τράπεζας Πειραιώς και την αποεπένδυση του ΤΧΣ.
Οι αποφάσεις για το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο από το συνολικό 27% που ελέγχει, αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες προεξοφλείται η διάθεση τουλάχιστον του 20%, χωρίς να αποκλείεται τελικώς να προκριθεί το σενάριο της πλήρους αποεπένδυσης με την διάθεση του συνόλου του ποσοστού που διαθέτει το δημόσιο.
Η διοίκηση της Τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα, καθώς και το νέο business plan για την 3ετία που θα θέτει νέους βελτιωμένους στόχους σε όλες τις γραμμές εργασιών. Η επίσπευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο και να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές διαδικασίες.
Η διοίκηση της Τράπεζας έχει δώσει guidance για κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14% για το 2023. Όπως προκύπτει από την παρουσίαση των βασικών οικονομικών μεγεθών, η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται 0,65 φορά την ενσώματη λογιστική της αξία έναντι 0,87 μέσου ευρωπαϊκού όρου, υποδηλώνοντας δυνατότητα premium 34% από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής της.
Με βάση τα στοιχεία για το κλείσιμο του έτους τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 0,65 ευρώ, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 13% (ο συνολικός δείκτης στο 17,5%) και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από 5%.
Η διοίκηση βασίζει τις θετικές προοπτικές στην διατήρηση της κερδοφορίας που επιτρέπει το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων με υψηλά yields στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και χαμηλό beta στις καταθέσεις (ποσοστό μετακύλισης των επιτοκίων), σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της Τράπεζας, που εξασφαλίζει άνετη εξόφληση των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ. Με βάση τις προβλέψεις οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η ανάπτυξη της οικονομίας, διασφαλίζουν σημαντική πιστωτική επέκταση, με διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2023, δηλαδή κοντά στα 30 δισ. ευρώ.
Η κερδοφορία ενισχύεται από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες μέσα από τις δραστηριότητες του bankassurance και του asset management, τομέας που η χώρα μας παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές λόγω του χαμηλού ποσοστού των κεφαλαίων υπό διαχείριση που εμφανίζει σε σχέση με το ΑΕΠ (8%) έναντι άλλων χωρών όπως η Ιταλία (74%) και του μέσου όρου στην Ε.Ε. (55%)