Παρά τις φωνές από την Τουρκία, οι οποίες προσπαθούν να δυσφημήσουν τον τουρισμό της Ελλάδας με στόχο να φανεί καλύτερος ο συγκεκριμένος τομέας της Τουρκίας, οι τουριστικοί παράγοντες έρχονται με δηλώσεις του να επιβεβαιώσουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τη γειτονική χώρα.
Έχουν γραφτεί πολλές φορές τα διθυραμβικά σχόλια των Τούρκων για το φτηνό, αλλά συνάμα καλό φαγητό που βρίσκουν στα τουριστικά μέρη της Ελλάδας, ένας ενθουσιασμός που έγκειται κυρίως στην ευκαιραική συμπεριφορά των Τούρκων εργαζομένων στον τουριστικό τομέα. Η τεράστια κίνηση, ιδιαιτέρως σε κάποια από τα πιο τουριστικά μέρη της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αλικαρνασσός, η Αττάλεια, η Κρήνη, έχουν δημιουργήσει την ψεύτικη εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να ενδιαφέρονται αν ο τουρίστας θα επιστρέψει. Αλλά αυτό ήταν η ουρά ενός φιδιού που φαίνεται ότι γύρισε και δάγκωσε.
Το ευκαιριακό σέρβις, η κοροϊδία προς τον τουρίστα, ιδιαιτέρως σε μέρη όπως τα νότια παράλια της Μικράς Ασίας, σε συνδυασμό με το εκτιναχθέν κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει δημιουργήσει μία κατάσταση στην οποία κάτι που δεν είναι καλό πωλείται πανάκριβα. Ιδιαιτέρως για τους Τούρκους πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξατμίζεται με κάθε ανάσα.
Σε αυτό προσπαθεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο Κιβάντς Μερίτς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Τουρκίας (TÜRSAB) και πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων της Περιφέρειας της Σμύρνης.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την τρέλα που έπιασε φέτος τους Τούρκους τουρίστες ο Μερίτς λέει ότι υπάρχουν επιλογές στην Τουρκία με τα ίδια χρήματα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει σε ποιο μέρος. Όπως όμως συμπληρώνει «τώρα δίνεται η επιλογή με τα ίδια χρήματα να πάνε στο εξωτερικό. Στο παρελθόν υπήρχε διαφορά στις τιμές, η Τουρκία ήταν φθηνότερη και την επέλεγαν».
Σχολιάζει ότι περίμεναν μεγάλη κίνηση κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, όταν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι επέλεξαν την Ελλάδα για το τριήμερο, πράγμα που του προϊδέασε γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Μειωμένες κρατήσεις για τον Ιούλιο και ακόμα μεγαλύτερη πτώση για τον Αύγουστο, με απολύσεις υπαλλήλων και κλειστά μαγαζιά.
Συμπληρώνει δε πως «αυτό το δεδομένο κάνει την κατάσταση απαισιόδοξη για τη σεζόν 2025. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα, επειδή έχουν ξεκινήσει οι πρόωρες κρατήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, αν συνεχίσουμε να καταστέλλουμε τη συναλλαγματική ισοτιμία, προσδοκούμε ότι το χάσμα δεν θα ανοίξει ξανά και το 2025 θα είναι μη βιώσιμο».
Στη συνέχεια έφερε σαν παράδειγμα το Τσεσμέ και την Αλικαρνασσό, δύο ακραίως τουριστικές και δημοφιλείς περιοχές, όπου υπάρχει εστιατόριο που πουλά ένα λαχματζούν 1.000 λίρες ήτοι 30 ευρώ, την ώρα που η μέση τιμή του είναι γύρω στις 140 λίρες.