«Ψίχουλα επιτόκια» δίνουν οι τράπεζες στους καταθέτες όταν οι ετήσιες αποδόσεις ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου είναι οριακά πάνω από το μηδέν. Η εικόνα βελτιώνεται για καταθέσεις άνω των 15.000 κα 20.000 ευρώ με την προϋπόθεση να παραμείνουν κλειστά για ένα και δύο χρόνια. Το επιτόκιο κινείται άνω του 1% και μετά βίας ανέρχεται στο 2% αλλά οι τράπεζες ζητούν τη δέσμευση μεγαλύτερου ποσού.
Όμως οι τράπεζες κατεβάζουν ρολά στους καταθέτες στα έντοκα γραμμάτια.
Πρόκειται για εσωτερικό χρέος του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο το αγοράζουν οι τράπεζες. Κάθε χρόνο ανακυκλώνεται το ποσό των 14 δις ευρώ με το ελληνικό Δημόσιο να δίνει τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερο επιτόκιο στις τράπεζες.
Παράδειγμα έκδοση εντόκου γραμματίου τον Φεβρουάριο του 2023 λήξης 26 εβδομάδων συγκεντρώθηκε το ποσό των 625 εκατ. ευρώ Το ετήσιο επιτόκιο που έλαβαν οι τράπεζες ανήλθε στο 3,07% Το Ιανουάριο με τα ίδια χαρακτηριστικά η έκδοση είχε ετήσιο επιτόκιο. 2,4% Χθες ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 625 εκατ. ευρώ αλλά με επιτόκιο 3,75%, αισθητά ακριβότερο σε σχέση με το 2,73% στην προηγούμενη δημοπρασία του Δεκεμβρίου. Εξέλιξη που έχει θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς τα έντοκα και δη ο εσωτερικός δανεισμός αποτελούσε τη τελευταία φθηνή γραμμή χρηματοδότησης για το κράτος.
Όμως οι τράπεζες δεν διανοούνται να ανοίξουν την πόρτα των αποδοτικών εκδόσεων του κράτους στους καταθέτες τους. Με απλά λόγια τα προϊόντα που έχουν καλές επιδόσεις οι τράπεζες τα κρατούν για τον εαυτό τους. Βέβαια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλει να χαλάσει τις άριστες σχέσεις που έχει με τις τράπεζες και να τις πιέσει ή να επιβάλει ένα μέρος τα έκδοσης να πηγαίνει στους απλούς καταθέτες.
Επιπλέον για ποσά που επενδύονται έως 15.000 ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και σε κρατικά Ομόλογα δεν προκύπτει φορολογία για τους κατέχοντες.
Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr