23.5 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Τον Φεβρουάριο η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

    Το επόμενο μήνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ελλάδα τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εκχωρήσει το 30% των μετοχών που κατέχει στον ΔΑΑ το ΤΑΙΠΕΔ.

    Όπως αναφέρει το Reuters, η προηγούμενη προσπάθεια πώλησης του ποσοστού σε ιδιώτες επενδυτές, το 2018-2020 τερματίστηκε λόγω των αναταράξεων που επέφερε στην αγορά ταξιδίων η πανδημία του κορονοϊού.

    Η ΕΕΣΥΠ που κατέχει επιπλέον 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο διακίνησε περισσότερους από 26 εκατομμύρια επιβάτες, κυρίως αλλοδαπούς, πέρυσι, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25%.

    Η δημόσια εγγραφή για τη διάθεση του 19% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί “το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου”, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμός αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμίας του.

    Δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters πέρυσι ότι το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να εισαγάγει το αεροδρόμιο στο χρηματιστήριο εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και να πουλήσει στη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων AviAlliance, η οποία κατέχει επί του παρόντος ποσοστό 40% στον ΔΑΑ, επιπλέον 10% έναντι της τιμής της δημόσιας προσφοράς.

    Επίσης, ποσοστό 1% της εταιρείας θα διατεθεί στην οικογένεια Κοπελούζου, η οποία κατέχει το 5% του αεροδρομίου, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ.

    Για να ανοίξει ο δρόμος της εισαγωγής του ΔΑΑ στο χρηματιστήριο, το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει  το σχέδιο νόμου με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία τροποποίησης της αρχικής σύμβασης του 1995 που υπογράφηκε μεταξύ του κράτους και της εταιρείας και η οποία καθορίζει τους όρους λειτουργίας του αεροδρομίου.

    Οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το Reuters, αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα των τριών διεθνών προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, συνολικού ύψους περίπου 260 δισ. ευρώ που συνάφθηκαν μεταξύ 2010 και 2018.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα