20.1 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Tommy Hilfiger και Calvin Klein θύματα της κόντρας Κίνας – Δύσης

    Η Κίνα κατηγορεί τη Δύση ότι μποϊκοτάρει το βαμβάκι και άλλα προϊόντα της Σιντζιάνγκ, με ισχυρισμούς που δεν έχουν πραγματική βάση. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι ερευνά την εταιρεία PVH στην οποία ανήκουν οι αμερικανικές μάρκες μόδας Tommy Hilfiger και Calvin Klein για ύποπτα «μέτρα διάκρισης» κατά των εταιρειών βαμβακιού της Σιντζιάνγκ.

    Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι το βαμβάκι και άλλα προϊόντα στην περιοχή έχουν παραχθεί με τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από την εθνοτική ομάδα των Ουιγούρων. Υπενθυμίζεται ότι  οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές από την περιοχή το 2021, επικαλούμενες αυτές τις ανησυχίες.

    Η PVH, στην οποία ανήκουν οι δύο μάρκες, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι συμμορφώνεται με τους νόμους στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Στην παρούσα φάση, έχει προθεσμία 30 ημερών για να απαντήσει στις κινεζικές αρχές, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να προστεθεί στον κατάλογο «αναξιόπιστων οντοτήτων» της χώρας, με τις όποιες επιπτώσεις.

    Ο Cullen Hendrix, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκάλεσε την έρευνα για την PVH. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση για την έρευνα, είναι πιθανό να πλήξει τη φήμη της εταιρείας μεταξύ των Κινέζων αγοραστών και να στείλει μια ευρύτερη προειδοποίηση στις παγκόσμιες εταιρείες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η «υποταγή» στις δυτικές ανησυχίες.

    «Η Κίνα, σε κάποιο βαθμό, επιδεικνύει τη δύναμή της και υπενθυμίζει, όχι απαραίτητα στις δυτικές κυβερνήσεις, αλλά στις δυτικές επιχειρήσεις… ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες», όπως είπε.

    Τριβές Κίνας – Δύσης

    Η έρευνα για την PVH έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Δύσης έχουν αυξηθεί σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της μεταποίησης.

    Οι ΗΠΑ πρότειναν κανόνες για την απαγόρευση της χρήσης συγκεκριμένης τεχνολογίας σε κινεζικά και ρωσικά αυτοκίνητα, επικαλούμενες απειλές για την ασφάλεια.

    Η Κίνα έχει προηγουμένως βάλει αμερικανικές εταιρείες στον κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων της, τον οποίο δημιούργησε καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον κλιμακώνονταν.

    Οι εταιρείες αυτές ήταν μεγάλοι εργολάβοι αμυντικών έργων, όπως η Lockheed Martin και η Raytheon, λόγω των δραστηριοτήτων τους στην Ταϊβάν. Ο Hendrix δήλωσε ότι η απόφαση να στοχοποιηθεί η PVH – μια εταιρεία που απευθύνεται σε καταναλωτές με σαφώς αναγνωρίσιμο αμερικανικό εμπορικό σήμα – δείχνει ότι οι διαμάχες των δύο χωρών διευρύνονται πέρα από τομείς όπως η άμυνα και οι προηγμένες τεχνολογίες.

    Στην ετήσια έκθεσή της, η PVH προειδοποίησε τους επενδυτές για τους κινδύνους εσόδων και φήμης που απορρέουν από τη διαμάχη για τη Σιντζιάνγκ.

    Η εταιρεία κατονομάστηκε το 2020 σε έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής, η οποία εντόπισε δεκάδες εταιρείες που φέρονται να επωφελούνται από εργασιακές καταχρήσεις στη Σιντζιάνγκ. Τότε η PVH δήλωσε ότι έλαβε σοβαρά υπόψη της τις αναφορές και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση του θέματος.

    Σημειώνεται ότι η PVH απασχολεί περισσότερους από 29.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και πραγματοποιεί πάνω από το 65% των πωλήσεών της εκτός των ΗΠΑ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα