Στη σκιά του Μενοίκιου όρους και στην εύφορη πεδιάδα της καταπράσινης Προσοτσάνης, στη Δράμα, η βραβευμένη τυροκομική παράδοση της οικογένειας Μελενεκλή, δύο γενιές τώρα, μυεί τους βορειοελλαδίτες στον βιολογικό γαλακτοκομικό πλούτο της Μακεδονικής κτηνοτροφίας.
Από το 1992 που ο Βασίλης Μελενεκλής, αγρότης τότε, πήρε την απόφαση να περάσει από το χωράφι και τις καλλιέργειες των σιτηρών του, στο πεδίο της κτηνοτροφίας (ορμώμενος κυρίως από τη σκέψη ότι θα μπορούσε με τη γη του να σιτίζει τα ζωντανά του και με αυτά να βγάζει γάλα και να το μεταπουλά) μέχρι σήμερα που πλέον διαπρέπει με το δικό του γαλακτοτυροκομικό brand (Μενοίκιο) στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη βόρεια Ελλάδα -και μερικών delicatessen σε Αθήνα και Ευρώπη- έχουν σίγουρα μεσολαβήσει πολλά.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικής προσπάθειας, μελέτης και επενδύσεων, μέχρι να βγει ο πρώτος κωδικός στην αγορά, το πρόβειο γιαούρτι και αργότερα πια, το φρέσκο κατσικίσιο γάλα. Το πιο φιλόδοξο όμως σχέδιο του τυροκομείου μπήκε σε εφαρμογή όταν πλέον αποφασίστηκε να ανοίξει ακόμα περισσότερο η προϊόντική του γκάμα με την επέκταση και σε κωδικούς βιολογικών προϊόντων: βιολογικό κατσικίσιο γάλα, τυρί, Αριάνι, κεφίρ και γιαούρτι, βιολογικό πρόβειο γιαούρτι (απέσπασε το πρώτο βραβείο στην «DETROP BOUTIQUE 2016») αλλά και βιολογικά τυριά όπως φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα, γραβιέρα και κεφαλοτύρι. Και κάπως έτσι, σήμερα το «Μενοίκιο» έφτασε πια να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιολογικού γίδινου και πρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα.
Τα τελευταία έξι χρόνια, τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης έχουν περάσει στα τέσσερα αγόρια του κ.Βασίλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος έπαψε να συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Το μεγάλο στοίχημα με το βιολογικό κεφίρ, το παγωτό κεφίρ και την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές
Η τεχνογνωσία στην παραγωγή γιαουρτιού, οδήγησε την οικογένεια Μελενεκλή να ασχοληθεί το 2018 με το βιολογικό κατσικίσιο κεφίρ. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι σήμερα, το κεφίρ τους παραμένει ένα από τα τρία κορυφαία προϊόντα τους σε πωλήσεις. Λίγο καιρό αργότερα, προέκυψε και η ιδέα του επίσης βιολογικού, κατσικίσιου κεφίρ στο κουτάλι.
Επόμενος στόχος της οικογένειας Μελενεκλή, το βιολογικό παγωτό από κατσικίσιο κεφίρ, η παραγωγή το οποίου σχεδιάζεται ήδη τους τελευταίους πέντε μήνες με τη διοίκηση να στοχεύει στο λανσάρισμά του στις αγορές κυρίως του εξωτερικού (Ευρώπη και Σαουδική Αραβία), τον Μάϊο του 2024. Η καινοτόμος ιδέα του παγωτού κεφίρ που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο «Αγροανέλιξη-Farm2Product 2022», στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού κατάφερε να λάβει την 1η θέση ανάμεσα στους 52 συνολικά συμμετοχές.