Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δεσμεύτηκε για την αλληλεγγύη του Βερολίνου με τον λαό του Ιράν την παραμονή της πρώτης επετείου από τον θάνατο της Mahsa Amini.
Η 22χρονη συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν και κατηγορήθηκε ότι φορούσε ακατάλληλα το χιτζάμπ της . Ο θάνατός της υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, πυροδότησε μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος εδώ και χρόνια, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Γυναίκες. Ζωή. Ελευθερία». Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με βίαιη καταστολή.
«Ακόμη και αν οι διαμαρτυρίες έχουν εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα, δεν θα αφήσουμε τον λαό του Ιράν μόνος του», είπε ο Μπάερμποκ. «Θα βάλουμε την τύχη του λαού στο Ιράν στην ημερήσια διάταξη στις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους και ότι ο ΟΗΕ τεκμηριώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστολή των διαδηλωτών στο Ιράν, ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί.
Ανακοινώθηκαν νέες κυρώσεις
Η ΕΕ πρόσθεσε την Παρασκευή τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή της Φρουράς της Επανάστασης, στη μαύρη λίστα των κυρώσεων. Το μπλοκ έχει ήδη επιβάλει απαγορεύσεις βίζας και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 170 Ιρανούς , εταιρείες και υπηρεσίες για τον ρόλο τους στην καταστολή.
Τέσσερις φυλακές, ένα πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης και το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνοχώρου, το οποίο παρακολουθεί το Διαδίκτυο, τοποθετήθηκαν επίσης στη μαύρη λίστα.
Σε ανακοίνωσή τους, τα κράτη μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι «επιβεβαιώνουν την ισχυρή υποστήριξή τους στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών του Ιράν και τις φιλοδοξίες τους».
Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία ανακοίνωσαν επίσης νέες κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα μέτρα αποσκοπούν στην τιμωρία «μερικών από τους πιο κατάφωρους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ιράν».
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν πάνω από δύο δωδεκάδες άτομα και οντότητες που συνδέονται με την καταστολή των διαδηλώσεων από το Ιράν.
«Οι Ιρανοί θα καθορίσουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να σταθούν στο πλευρό τους», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση.
Η κυβέρνηση της Τεχεράνης κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι τροφοδοτούν τις αναταραχές προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν.
Ενώ ο Baerbock είπε ότι οι κυρώσεις είναι «οι άμεσες συνέπειες των σοβαρών και συνεχιζόμενων παραβιάσεων του Ιράν», ο κορυφαίος διπλωμάτης της Γερμανίας άφησε ανοιχτή την πόρτα στη διπλωματία, λέγοντας ότι παραμένουμε «ανοιχτοί σε μια διπλωματική λύση».