27.5 C
Athens
Sunday, September 8, 2024
More

    Το Σάββατο 27 Ιουλίου τα εγκαίνια του Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Τήλου

    Ύστερα από αρκετά χρόνια συλλογικής προσπάθειας και τη στήριξη διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, το Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 11:30 το πρωί, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

    Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις αίθουσες ενός σύγχρονου μουσείου και να εκτιμήσουν την πολυεπίπεδη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα στάδια της υλοποίησής του, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση, με τη συμβολή επιστημόνων και τεχνικού προσωπικού.

    Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες, καθεμία από τις οποίες στεγάζεται σε ξεχωριστή αίθουσα, καλύπτοντας ένα ευρύ χρονικό φάσμα κατοίκησης του νησιού. Ξεκινά από την Ύστερη εποχή του Χαλκού (1600 – 1500 π.Χ.) και περνά μέσα από την Κλασική και Ελληνιστική περίοδο (1050 π.Χ.- 1ος αι. μ.Χ.), την Ύστερη Αρχαιότητα, τη Βυζαντινή και την Ιπποτική περίοδο, φτάνοντας μέχρι τα Μεταβυζαντινά χρόνια.

    Ανάμεσα στα εκθέματα της Συλλογής περιλαμβάνονται κεραμικά κύπελλα από τη θέση «Γαρίπα» στα νοτιοδυτικά του Μεγάλου Χωριού, τα οποία χρονολογούνται στην πρώιμη φάση της Ύστερης εποχής του Χαλκού, αγγεία της ίδιας περιόδου από τη θέση «Λακκιά» που παραδόθηκαν από τον πρώην δήμαρχο του νησιού, Γρηγόριο Καμμά, και επιγραφή από το Ασκληπιείο της Κω με τον όρκο των Τηλίων του 4ου αι. π.Χ., η οποία μαρτυρά την παρέμβαση Κώων δικαστών για τη διευθέτηση πολιτικής κρίσης στην Τήλο. Επιπλέον, περιλαμβάνονται κτερίσματα από τους τάφους των αρχαίων νεκροπόλεων, ευρήματα από περιστασιακές έρευνες, επιτύμβιες στήλες και γλυπτά.

    Η Ύστερη Αρχαιότητα και η στροφή στον χριστιανισμό εκπροσωπούνται από νομίσματα και αρχιτεκτονικά μέλη από τις πρωτοβυζαντινές βασιλικές του νησιού. Η Βυζαντινή, η Ιπποτική και η Μεταβυζαντινή περίοδος εκπροσωπούνται από νομίσματα, εκκλησιαστικά σκεύη και φορητές εικόνες, που παρέχονται ως χρησιδάνειο από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου. Επίσης, περιλαμβάνεται ένα μουσουλμανικό φιρμάνι, δωρεά του Νικολάου Καμμά.

    Η ίδρυση του Μουσείου είχε ως εμπνευστή, ήδη από τη δεκαετία του ’70, τον δημοδιδάσκαλο Απόστολο Λογοθέτη. Το έργο υλοποιήθηκε μετά από δωρεά του οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου το 2014, με την υποστήριξη του Δήμου Τήλου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όλοι αυτοί συνέβαλαν στην ένταξή του στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 2.565.730,95 ευρώ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα