Έχει ξεπεράσει το 80% η αύξηση της τιμής της ακατέργαστης ζάχαρης, ως πρώτης ύλης για την παρασκευή γλυκισμάτων, το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.
Η συγκεκριμένη αύξηση τιμής αφορά B2B εταιρικές συμφωνίες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση πώλησης σε τρίτη χώρα, όπου εμπλέκονται και σχετικοί δασμοί, είναι πιθανό ακόμη και να μιλάμε για διπλασιασμό τιμής. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ίδια την Κομισιόν.
Αύξηση 6% στη συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή, καλύπτει όμως μόνο το 88,5% της ευρωπαϊκής ζήτησης
Οι παρασκευαστές γλυκισμάτων και ειδών ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας δεν περιμένουν μείωση τιμής στον νέο κύκλο τιμοκαταλόγων ζάχαρης, δηλαδή στη χειμερινή σεζόν της ζάχαρης, η οποία τυπικά ξεκινάει από την προσεχή Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μια μικρή διόρθωση τιμής, σε συγκρατημένα επίπεδα, που οφείλεται στην αύξηση της συνολικής καλλιέργειας, που αντίστοιχα επέφερε αύξηση συνολικής παραγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 6% συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική παραγωγή ζάχαρης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου φέρεται να διαμορφώθηκε σε 15,5 εκατομμύρια τόνους.
Ο Οργανισμός Βιομηχάνων Γλυκισμάτων Γερμανίας BDSI ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα που να εξασφαλίσουν ανώτατο πλαφόν της τιμής της ζάχαρης.
Ο BDSI εκτιμά ότι η συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση, ως αποτέλεσμα από την αντίστοιχη αύξηση για ζαχαρώδη και σοκολατοπαρασκευάσματα εκ μέρους των Ευρωπαίων καταναλωτών, θα υπερβεί το 2024 τα 17,5 εκατομμύρια τόνους, κάτι που αυτόματα σημαίνει αφενός ανάγκη εισαγωγών από τρίτες χώρες, αφετέρου σηματοδοτεί νέα άνοδο της τιμής, που θα μεταβάλλει τα μακροοικονομικά μοντέλα των παραγωγών εταιρειών και θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων.
Ζητήματα πληθωρισμού και κεντρικοποιημένων παραγγελιών
Σημειώνεται ότι ο BDSI έχει να διαχειριστεί τα αιτήματα των γερμανικών σοκολατοβιομηχανιών, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον εξαγωγικές επιχειρήσεις με πελάτες άλλες χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άνοδος της τιμής του τελικού προς εξαγωγή προϊόντων δεν εξυπηρετεί καθόλου την ανταγωνιστικότητα. Στην επιστολή του BDSI προς την Κομισιόν, αναφέρεται και «η αναγκαιότητα να ρυθμιστούν θέματα του πληθωρισμού, που είναι μεγάλος σε αρκετές χώρες – μέλη» και κατά τον BDSI οφείλεται «σε ενδογενή αίτια, πέρα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και εκείνου των πρώτων υλών».
Η λύση
Μια από τις λύσεις που προτείνει ο γερμανικός οργανισμός είναι η «κεντρικοποιημένη αγορά ποσοτήτων ακατέργαστης ζάχαρης για τη σχετική ευρωπαϊκή βιομηχανία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρωτικά», όπως τη διατύπωσε ο πρόεδρος του BDSI, Μπάστιαν Φάσιν.