Σε αυτό το νέο περιβάλλον η Ελλάδα επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο της και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις. Και στόχος της κυβέρνησης, όπως τον περιγράφουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι στις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν η χώρα να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη.
«Είναι η στιγμή που οφείλεις να διαλέξεις πλευρά», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάτι, που έχει πράξει η κυβέρνηση. «Απέναντι στην ρωσική εισβολή η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών», είναι η ξεκάθαρη θέση που διατυπώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Για αυτό πρωταγωνίστησε και στη συζήτηση για τις κυρώσεις στη Μόσχα με τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.
Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές η αντίδραση αυτή έχει διττό στόχο. Από την μία αξιακά η Ελλάδα στέκεται πάντα υπέρ του θύματος και όχι του θύτη, σεβόμενη απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμβάσεις. Από την άλλη, απαιτείται ένα «φρένο στον αναθεωρητισμό», για να κοπεί η όρεξη και σε άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία.
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα έχει γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα με βάση αυτές τις εξελίξεις. Θα περιγράψει τους παραπάνω στόχους και θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση. «Χωρίς υπονοούμενα και αστερίσκους», όπως τονίζουν οι συνεργάτες του. Το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο του πρωθυπουργού θα είναι ξεκάθαρο, όπως σημειώνουν συνεργάτες, και περιμένουμε ανάλογες θέσεις και από τα άλλα κόμματα, συμπληρώνουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι δικαιώνονται στρατηγικές επιλογές του προηγούμενου διαστήματος, όπως η ανάγκη για αυτόνομη πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, που έχει θέσει στην ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης. Οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντής αυτών των πολιτικών και η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κεφαλαιοποιώντας αυτή την πολιτική.