Στον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού, βρίσκεται μία ελκυστική πρόκληση, που, ξεκίνησε ήδη να εξερευνά το 5.100 τόνων Dayang Hao, ένα από τα πιο εξελιγμένα βαθυσκάφη της Κίνας.
Το Dayang Hao είχε προορισμό μια έκταση 28.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Ειρηνικού Ωκεανού μεταξύ Ιαπωνίας και Χαβάης, όπου η Κίνα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την αναζήτηση ογκωδών πετρωμάτων, μεγέθους μπάλας του γκολφ, ηλικίας εκατομμυρίων ετών και αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σύμβαση για έρευνες της Κίνας, που συνήφθη το 2019, για την εξερεύνηση “πολυμεταλλικών κονδύλων”, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε μαγγάνιο, κοβάλτιο, νικέλιο και χαλκό – μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή σχεδόν όλων των ηλεκτρονικών προϊόντων, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως προηγμένα οπλικά συστήματα.
Το Πεκίνο κατέχει ήδη πέντε από τις 30 άδειες εξερεύνησης που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών (ISA) – τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα-που σημαίνει ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα για την εξόρυξη 92.000 τετραγωνικών μιλίων θαλάσσιου βυθού – περίπου όσο το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου . Ασκώντας επιρροή σε έναν οργανισμό όπου είναι μακράν ο πιο ισχυρός παίκτης – οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος της ISA – το Πεκίνο έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει τους διεθνείς κανόνες προς όφελός του.
Όταν αρχίσει η εξόρυξη, η Κίνα – η οποία ελέγχει ήδη το 95% της παγκόσμιας προσφοράς μετάλλων σπάνιων γαιών και παράγει τα τρία τέταρτα όλων των μπαταριών ιόντων λιθίου – θα επεκτείνει την εξουσία της σε αναδυόμενες βιομηχανίες όπως η καθαρή ενέργεια.