Το νερό Ιόλη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περνά στον έλεγχο της σουηδικής Sterner Stenhus, συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη, που έχει επενδύσει μεταξύ άλλων σε Μπουτάρη και Premia.
Η πώληση σηματοδοτεί την έξοδο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από τον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού όπου το μερίδιο του γνωστού brand παρέμενε σε χαμηλό ποσοστό και ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί.
Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω και του τουρισμού. Αποτέλεσμα η χώρα να καταλαμβάνει την 6η θέση, μαζί με τη Γαλλία, στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ευρώπη και την 19η σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες. Η υψηλή εγχώρια κατανάλωση στην οποία σημαντική συμβολή έχει και ο τουρισμός είναι και ο λόγος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μπαράζ νέων επενδύσεων από την εγχώρια βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού, είσοδος νέων παικτών και αύξηση των εισαγωγών.
Βέβαια την ίδια στιγμή που η εγχώρια βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού ανθεί και νέοι παίκτες εισέρχονται, η συζήτηση γύρω από την αειφορία, το αποτύπωμα αυτής της βιομηχανίας στο περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας αυτού έχει φουντώσει.
Η επίδραση του εμφιαλωμένου νερού στους φυσικούς πόρους είναι 3.500 φορές μεγαλύτερη από ό,τι για το νερό της βρύσης. Έρευνα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) διαπίστωσε ότι η επίδραση του εμφιαλωμένου νερού στο οικοσύστημα είναι 1.400 φορές μεγαλύτερη από το νερό της βρύσης.
Οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπεραντιστάθμισε τον μικρό κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με το πόσιμο νερό της βρύσης. Η διαδικασία επεξεργασίας του πόσιμου νερού παράγει χαμηλά επίπεδα τριαλομεθανίων (THM), τα οποία έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Υπέρ του πόσιμου νερού έχει ταχθεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Right2Water», -την υπέγραψαν 1,8 εκατομμύρια Ευρωπαίοι-, που απαιτούσε τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε ασφαλές πόσιμο νερό. Έτσι στα τέλη του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τα κράτη μέλη όσον αφορά τη νέα οδηγία κανόνων για να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού βρύσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν τη δωρεάν παροχή νερού σε δημόσια κτίρια και θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα εστιατόρια, τις καντίνες και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας να παρέχουν στους πελάτες νερό δωρεάν ή με χαμηλή χρέωση υπηρεσιών. Επίσης θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στο νερό για ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες, άστεγους, Ρομά, ταξιδιώτες, κ.ά.