Από τον Οκτώβριο του 2017 φέρονται να συζητούσαν -μεταξύ τυρού και αχλαδίου- τη δημιουργία της European Super League οι ισχυροί άνδρες της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Μίλαν και της Άρσεναλ.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, τον Οκτώβριο του 2017, ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Άρσεναλ και μετέπειτα εκτελεστικός διευθυντής στη Μίλαν, Ιβάν Γκαζίδης, καθώς και οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αδερφοί Γκλέιζερ, μαζί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του συλλόγου, Εντ Γούντγουορντ, δείπνησαν και συζήτησαν σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης, το ιταλικό «Locanda Verde».
Δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής ανέφεραν ότι βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τις Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ να θέλουν περισσότερα έσοδα από αυτά. Ωστόσο, τώρα κάποιοι ειδικοί, όπως αναφέρει η Daily Mail, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι ισχυροί άνδρες αυτών των ομάδων, πολύ πιθανόν να συζήτησαν και τη δημιουργία της European Super League, που έχει προκαλέσει «εμφύλιο» στο ποδόσφαιρο.
Ινφαντίνο: Θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους
Την ίδια στιγμή, η πολυαναμενόμενη θέση του Τζιάνι Ινφαντίνο, σχετικά με την ίδρυση της ευρωπαϊκής Super League, ήλθε σήμερα (20/4) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της UEFA. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είχε προαναγγείλει από χθες (19/4) την πλήρη στήριξη του ομολόγου του της FIFA και ο Ινφαντίνο, επιβεβαίωσε απόλυτα την αντίθεσή του στο εν λόγω εγχείρημα, χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα».
«Στη FIFA, μπορούμε μόνο να απορρίψουμε έντονα τη δημιουργία μίας Super League που είναι ένα κλειστό εργαστήριο και προκαλεί ρήξη με τα σημερινά θεσμικά όργανα, πρωταθλήματα, συλλόγους, UEFA και FIFA. Θα είμαι εξαιρετικά σαφής: Η FIFA βασίστηκε στις πραγματικές αξίες του αθλητισμού. Το καταστατικό καθορίζει το πεδίο εφαρμογής της FIFA και της UEFA. Κάποιος μπορεί μόνο να αποδοκιμάσει έντονα τη δημιουργία της Super League. Είναι έξω από το σύστημα», επεσήμανε ο Ινφαντίνο και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να απορριφθούν για ένα ίσως βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος για ορισμένους. Οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται πολύ προσεκτικά. Πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι καθήκον μου και καθήκον μας, να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο, τους αγώνες των συλλόγων, τις εθνικές ομάδες. Εάν ορισμένοι επιλέγουν να πάνε με τον δικό τους τρόπο, τότε πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες της επιλογής τους. Είναι υπεύθυνοι για την επιλογή τους. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι είτε είστε σε αυτό, είτε όχι. Δεν μπορείτε να είστε… μισοί-μισοί. Εάν ορισμένοι επιλέξουν το λάθος μονοπάτι, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους. Οι σύλλογοι που φεύγουν θα είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους. Σκεφτείτε το. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει για αυτό, να το συζητήσει, αλλά πρέπει πάντα να σεβόμαστε τους θεσμούς, την Ιστορία, το πάθος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το ποδόσφαιρο είναι ελπίδα και είναι ευθύνη μας να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα».
Πρόεδρος ΔΟΕ: Απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου
Σήμα κινδύνου για τον ευρωπαϊκό αθλητισμό εξέπεμψε και ο Τόμας Μπαχ, μιλώντας στο συνέδριο της UEFA, ο Γερμανός πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), υπογράμμισε την αξία της αλληλεγγύης στον αθλητισμό, σε μια «κεκαλυμμένη» αναφορά στη νέα ευρωπαϊκή Super League.
«Η αλληλεγγύη θα είναι απαραίτητη για να μπορέσει το αθλητικό κίνημα να αναδυθεί από την πανδημική κρίση. Τον τελευταίο καιρό αυτή η αξία έχει τεθεί σε κίνδυνο. Τα προσωπικά συμφέροντα έχουν πάρει την πρωτοβουλία και αυτό θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα αθλητισμού», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στο Μοντρέ της Ελβετίας.
«Η ίδια η ύπαρξη του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου απειλείται. Αμφισβητείται από μια καθαρά κερδοσκοπική προσέγγιση που αγνοεί τις κοινωνικές αξίες του αθλητισμού και τις πραγματικές ανάγκες στον κόσμο μετά τον κορωνοϊό. Αυτό το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο απειλείται, επειδή η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνει έδαφος στους καθαρά προσανατολισμένους στο κέρδος στόχους των επενδυτών», πρόσθεσε.
Και κατέληξε: «Σε αυτό το πολωτικό περιβάλλον, το στενό προσωπικό συμφέρον και ο εγωισμός κερδίζουν έδαφος πάνω από την αλληλεγγύη, τις κοινές αξίες και τους κοινούς κανόνες. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό το μάθημα ισχύει για όλους. Ισχύει επίσης για αθλητικούς οργανισμούς. Εάν όλα εξεταστούν από επιχειρηματική σκοπιά, τότε η κοινωνική αποστολή του αθλητισμού χάνεται».