Μια επιχειρηματική ιδέα μπορεί να δημιουργηθεί είτε από ένα όνειρο που έχει κανείς στη ζωή του είτε από κάποια φιλοδοξία. Πολλές φορές όμως, το έναυσμα για να στηθεί μια μικρή επιχείρηση -και να ξεχωρίσει- μπορεί να είναι οι εικόνες και οι εμπειρίες που έχει κάποιος, όπως συνέβη με την Κοιν.Σ.Επ Myrtillo Café.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πριν από 10 χρόνια, η πρόεδρος και ιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ, Γεωργία Βαμβουνάκη Ράφαν, ταξίδεψε στο Εδιμβούργο. Στην καφετέρια της πρωτεύουσας όπου εργαζόταν ο γιος της, όλο το προσωπικό αποτελούνταν από άτομα ΑΜΕΑ. Το γεγονός την εντυπωσίασε και της κίνησε το ενδιαφέρον να ξεκινήσει μια παρόμοια επιχείρηση. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να κάνει τη σκέψη αυτή πραγματικότητα και με τη συνεργασία αλλά και την πολύτιμη βοήθεια ευαισθητοποιημένων ατόμων δημιουργήθηκε το Myrtillo Café.
Η επιχείρηση Myrtillo Κοιν.Σ.Επ. ιδρύθηκε το 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Το 2015, είχαμε τη μεγάλη χαρά να μεταφερθούμε στα όμορφα και ιστορικά κτίρια του πάρκου ΚΑΠΑΨ, τα οποία μας παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων. Τα κτίρια του πάρκου ΚΑΠΑΨ οικοδομήθηκαν με δωρεά της Νορβηγίας και, αφού εξοπλίστηκαν με μηχανήματα, παραδόθηκαν στην Ελλάδα το 1957 ως χώροι εκπαίδευσης αναπήρων – θυμάτων πολέμου εκείνης της εποχής. Για 30 χρόνια εκπαιδεύονταν σε διάφορα τεχνικά επαγγέλματα ως μηχανουργοί, ξυλουργοί, ωρολογοποιοί, ράφτες, μοδίστρες, υποδηματοποιοί και βιβλιοδέτες.
Πολλά από τα μηχανήματα εκείνης της εποχής, διακοσμούν σήμερα τον χώρο που φιλοξενεί το Myrtillo café, μαζί με έργα του κωφού ζωγράφου Μανώλη Αντωνάκη και φωτογραφίες από εκπαιδευόμενους του χώρου, οι οποίες χρονολογούνται από το 1959.
Είμαστε υπερήφανοι που στον χώρο μας ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αγγίξει τόρνους, πριονοκορδέλες, ξύστρες και μηχανήματα, όπου εργάστηκαν ανάπηροι της εποχής, και με αυτόν τον τρόπο εντάχθηκαν εργασιακά και κοινωνικά στην Ελλάδα του μεταπολέμου.
Εκτός από τη σημασία που έχει ο χώρος στον οποίο στεγάζεται η επιχείρηση, καθώς φανερώνει μια ιδιαίτερη ιστορική συνέχεια ως προς τη χρήση του, ο σκοπός είναι επίσης ξεχωριστός. Ως Κοιν.Σ.Επ. ένταξης, πάνω από το 85% των εργαζομένων είναι νέοι με αναπηρίες: άτομα με αυτισμό, κώφωση, βαρηκοΐα, αλλά και κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι συνεργάζονται αποτελεσματικά και φροντίζουν καθημερινά τους πελάτες μας. Από το 2016, μάλιστα, οι εργαζόμενοι του café είναι και συνεταιριστές, αναλαμβάνοντας από κοινού αποφάσεις που αφορούν την οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησης.
Στο Myrtillo café, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ και το ρόφημά του, μαζί με όλα τα γλυκά και τις πίττες που παρασκευάζονται από εμάς σε καθημερινή βάση. Φυσικά, πέρα από τις υπηρεσίες café, αναλαμβάνουμε και τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο μας, καθώς και υπηρεσίες catering εντός και εκτός της επιχείρησης.
Το Myrtilllo café βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το μετρό Πανόρμου, κρυμμένο -όπως όλα τα όμορφα πράγματα- σε μια μικρή όαση πρασίνου στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, στη συμβολή των οδών Τριφυλίας & Ευστ.Λάμψα.
Το ξεκίνημα της επιχείρησης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και το οικονομικό κενό ήταν μεγάλο. Είχαμε αρκετές δυσκολίες και στη στελέχωση της επιχείρησης, καθώς ο κόσμος ήταν αρκετά διστακτικός. Η έλλειψη γνώσης διαχείρισης μιας μονάδας εστίασης ήταν επίσης ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τα πρώτα χρόνια.
Το θετικό, βέβαια, είναι ότι ο κόσμος αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα και το Myrtillo κατάφερε να σταθεί όρθιο στα πρώτα του βήματα.
Η συνεχόμενη προσπάθεια και η αγάπη των μελών, αλλά κυρίως των εργαζόμενων της Κοιν.Σ.Επ. έχει καταφέρει να μας κρατήσει «ζωντανούς» στην αγορά. Ο κόσμος που δεν γνωρίζει και έρχεται για πρώτη φορά ενθουσιάζεται με το εγχείρημα και ξαναέρχεται. Η όμορφη γειτονιά μας έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και σέβεται τον αγώνα των εργαζομένων μας. Ο χώρος έχει γίνει σημείο αναφοράς στη γειτονιά και όχι μόνο και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους.
Φανταζόμαστε «να υπάρχουμε» και να συνεχίζουμε αυτό το μοναδικό έργο που κάνουμε. Οι εργαζόμενοί μας, ιδανικά, να έχουν διοχετευτεί και σε άλλους οργανισμούς και βέβαια να έχουμε αποκτήσει περισσότερα νέα μέλη- εργαζόμενους. Επιπλέον, θα θέλαμε να έχει καθιερωθεί ως ένας πολυχώρος τέχνης, πολιτισμού, αλλά και γεύσης.
Για το The People’s Trust μάθαμε από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες πολύ συχνά κάνουν συγκεντρώσεις στον χώρο μας, αλλά και από φίλους και συνοδοιπόρους που πρότειναν και μας μίλησαν για το έργο του.
Η οικονομική βοήθεια που λάβαμε ήταν πολύ σημαντική. Εγκρίθηκε το πλάνο μερικής ανακαίνισης που είχαμε φτιάξει και με την οικονομική αρωγή καλύψαμε δαπάνες για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε. Βελτιώσαμε την εικόνα μας, αποκτήσαμε μηχανήματα προκειμένου να κάνουμε πιο παραγωγική τη δουλειά μας και καταφέραμε να προσλάβουμε σεφ με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Όταν υπάρχει δομημένη πρόταση και ο σκοπός έχει σοβαρό αντίκτυπο, το The People’s Trust είναι μια φιλόξενη, ανθρώπινη και προσιτή επιλογή υποστήριξης.