19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Το Ιράκ απαγόρευσε τις συναλλαγές σε δολάρια-Τώρα και οι Σαουδάραβες , τα Εμιράτα σχεδιάζουν χωρίς δολάρια

    Το Ιράκ μόλις απαγόρευσε τις συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ, οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα σχεδιάζουν να πουλήσουν πετρέλαιο χωρίς αυτό, και υπάρχουν σχέδια να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο νόμισμα για να το παρακάμψουν. Για να μάθετε γιατί, ρίξτε πρώτα μια ματιά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Όποιος στο Ιράκ ήθελε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι αυτή την εβδομάδα έπαθε ένα άσχημο σοκ. Την περασμένη Κυριακή, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των προσωπικών ή επιχειρηματικών συμφωνιών σε δολάρια ΗΠΑ.

    Οι απλοί Ιρακινοί συνήθως κάνουν μεγάλες αγορές εισιτηρίων χρησιμοποιώντας δολάρια. Λόγω της συνεχιζόμενης υποτίμησης του δικού τους δηναρίου, θα χρειάζονταν αρκετές μεγάλες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με χαρτονομίσματα δηναρίου για να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι. Έτσι συνήθως χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι γεμάτο δολάρια.

    Για δεκαετίες, το δολάριο ΗΠΑ ήταν το καλύτερο νόμισμα στη Μέση Ανατολή, εάν δεν έχετε αρκετά ντιράμ, δηνάρια, ριάλια ή λίρες στο χέρι.

    Αλλά αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει. Τους τελευταίους μήνες, ανώτεροι πολιτικοί σε μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν κάνει δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι η κυριαρχία του δολαρίου στην περιοχή μπορεί να εξασθενίσει.

    Στο Ιράκ, οι αρχές των ΗΠΑ δυσκόλευαν τη μεταφορά δολαρίων στη χώρα – προφανώς ανησυχούσαν ότι πάρα πολλά αμερικανικά μετρητά διακινούνταν λαθραία στη γειτονική ιρανική κυβέρνηση, η οποία τελεί υπό κυρώσεις, αλλά υποστηρίζεται σιωπηρά από πολλούς Ιρακινούς  πολιτικούς . Αυτή η έλλειψη δολαρίων έχει οδηγήσει σε αστάθεια στην αξία του ιρακινού δηναρίου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό νόμισμα.

    Αυτή η αστάθεια επέφερε την απαγόρευση του περασμένου Σαββατοκύριακου. Τον Φεβρουάριο, επίσης χάρη εν μέρει στην κρίση του αμερικανικού νομίσματος, το Ιράκ δήλωσε ότι θα συναλλάσσεται με την Κίνα χρησιμοποιώντας το γιουάν  αντί για δολάρια.

    Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η χώρα του είναι επίσης «ανοιχτή» στην πώληση πετρελαίου χρησιμοποιώντας διαφορετικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του κινεζικού γουάν . Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με την Ινδία,  χρησιμοποιώντας την ινδική ρουπία . Πέρυσι, η Αίγυπτος ανακοίνωσε σχέδια για έκδοση ομολόγων — χρηματοοικονομικούς τίτλους που βοηθούν τις κυβερνήσεις να συγκεντρώσουν χρήματα — σε κινεζικό γουάν. Είχε ήδη εκδώσει ομόλογα σε γιεν Ιαπωνίας.

    Επιπλέον, πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής – Αίγυπτος , Σαουδική Αραβία , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία και Μπαχρέιν – δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν στο γεωπολιτικό μπλοκ γνωστό ως BRICS, ένα αρκτικόλεξο για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Η Ρωσία έχει ήδη πει ότι σε μια προσεχή συνάντηση του Ιουνίου, η συμμαχία θα συζητήσει τη δημιουργία ενός νέου είδους νομίσματος για το διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των μελών.

    Από το 2021, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετέχουν επίσης σε ένα πιλοτικό έργο που διαχειρίζεται η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών με έδρα την Ελβετία , ένα είδος κεντρικής τράπεζας για τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό το έργο εξετάζει τις ψηφιακές, διασυνοριακές πληρωμές που ενδέχεται να παρακάμψουν το δολάριο. Άλλοι συμμετέχοντες είναι η Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα