19.9 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Το γερμανικό κόμμα SPD προτείνει μαζική ευρωπαϊκή επενδυτική επίθεση

    Η πτέρυγα του γερμανικού κόμματος SPD για θέματα οικονομίας απαιτεί μια μαζική ευρωπαϊκή επενδυτική επίθεση, χωρίς σταθερό οικονομικό ανώτατο όριο, η οποία θα χρηματοδοτείται από περαιτέρω ευρωπαϊκό χρέος.

    Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι προτείνουν ένα “απεριόριστο χρηματικό ποσό” για επενδύσεις. Το πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 369 δισεκατομμύρια δολάρια, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως οδηγός για αυτό. “Στην Ευρώπη, θα πρέπει αρχικά να τεθεί σε εφαρμογή ένα εξίσου υψηλό ποσό μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών, το οποίο όμως μπορεί να υπερβεί προς τα πάνω”, αναφέρει το έγγραφο του Οικονομικού Φόρουμ του SPD, το οποίο είναι στη διάθεση της Handelsblatt.

    Για να μη χαθεί χρόνος, θα πρέπει να υπάρξει “χρηματοδότηση εκκίνησης” με την άντληση νέων κεφαλαίων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, για παράδειγμα με την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων. Η πρόταση αυτή είναι εκρηκτική. Η ένωση που πρόσκειται στο SPD, στην οποία είναι μέλη πολλές ενεργειακές και βιομηχανικές εταιρείες, τάσσεται στο πλευρό της Γαλλίας.

    Σε ένα εσωτερικό έγγραφο που παρουσίασε η Handelsblatt, η γαλλική κυβέρνηση είχε επίσης ζητήσει ένα επενδυτικό πακέτο με ανοικτό όγκο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι επίσης ανοιχτός σε μια περαιτέρω κοινοτικοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD, από την άλλη πλευρά, έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την πρόταση αυτή.

    Η πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ του SPD, Ίνες Ζένκε, καλεί σε βιασύνη. “Η βιομηχανία μας ενημερώνει για αποφάσεις μετεγκατάστασης κατά της Ευρώπης”, δήλωσε η Ζένκε στην Handelsblatt. Επομένως, είναι απαραίτητο “να ενεργήσουμε γρήγορα, αν θέλουμε να παραμείνει εδώ η προστιθέμενη αξία”.

    Στο έγγραφο θέσης του, η ένωση της Zenke δεν παρουσιάζει τον αμερικανικό IRA μόνο ως κίνδυνο, αλλά και ως “ευκαιρία του αιώνα για την Ευρώπη”. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια απάντηση της οικονομικής και βιομηχανικής πολιτικής που μπορεί να γίνει “καταλύτης για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ενέργεια και τους πόρους”.

    Οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική του SPD, για παράδειγμα, βλέπουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις ως ένα στοιχείο για την επιτάχυνση των επενδύσεων, ακολουθώντας το πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ. Όσοι εξοικονομούν εκπομπές ρύπων, πληρώνουν τους υπαλλήλους τους “επαρκώς” και είναι οργανωμένοι σύμφωνα με συλλογικές συμβάσεις υποτίθεται ότι θα επωφεληθούν.

    “Τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και τα νοικοκυριά θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν φορολογικές πιστώσεις για οτιδήποτε προωθεί την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, αναφέρει το έγγραφο. Οι επιδοτήσεις θα πρέπει επίσης να είναι δυνατές για μη ευρωπαϊκές εταιρείες – αλλά υπό τον όρο ότι οι εταιρείες αυτές θα παρέχουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες-εταίρους πρόσβαση στην τεχνολογία τους.

    Σύμφωνα με το Οικονομικό Φόρουμ του SPD, η πρόσβαση σε κεφάλαια από το επενδυτικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι δυνατή χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Οι “ξεπερασμένοι” κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις “νέες πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομίας”.

    Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος απαιτούνται νέα χρήματα σε μεγάλη κλίμακα και για αυτό απαιτείται η οικονομική δύναμη των 27 κρατών μελών. Εκτός από το νέο χρέος της ΕΕ, το Οικονομικό Φόρουμ του SPD προβλέπει περαιτέρω αύξηση των περίπου 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανασυγκρότησης για τον κορονοϊό. Ο πρόσθετος όγκος θα μπορούσε να βασιστεί στις δαπάνες των Αμερικανών και στις ανάγκες στην Ευρώπη.

    Το Οικονομικό Φόρουμ του SPD βλέπει μια άλλη δυνατότητα αντιχρηματοδότησης στην αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων φορολογικών νόμων και στο κλείσιμο των φορολογικών παραθύρων. Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνεται στο δημόσιο ταμείο κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, αναφέρει το έγγραφο θέσης. Εάν οι φορολογικοί νόμοι εφαρμόζονταν αυστηρότερα, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα μπορούσε να παραχθεί με αυτόν τον τρόπο για την αντιχρηματοδότηση.

    Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν μια “τεράστια ώθηση” για την ευρωπαϊκή οικονομία από την επενδυτική επίθεση. Δεν βλέπουν το πρόγραμμα ως προστατευτικό, καθώς κάθε εταιρεία θα ήταν ευπρόσδεκτη να επενδύσει υπό τους δεδομένους όρους.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υπογράψει τον Αύγουστο τον “νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού” (IRA). Ο νόμος προβλέπει επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και σε κοινωνικά θέματα. Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, αυτό θέτει τις εταιρείες της ΕΕ σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, οι επιδοτήσεις και οι φορολογικές πιστώσεις συνδέονται με το γεγονός ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν αμερικανικά προϊόντα ή παράγουν στις ΗΠΑ.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα